Neslaganje oko bosanskog jezika

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje nisu se usaglasili na današnjoj sednici o uvođenju kompletne nastave na bosanskom jeziku u predškolske i školske ustanove na području ove opštine.

 prijepolje-neslaganje

Predsednik ovog opštinskog organa Vukosav Tomašević upućivao je ranije ministru prosvete Žarku Obradoviću pisma u kojima je tražio da se za potrebe skupštinske rasprave  dostave sve merodavne informacije po ovom pitanju, kako bi tok rasprave tekao u pravom smeru.

On tražio i prisustvo predstavnika ovog ministarstva, ali nikakv odgovor još uvek nije stigao.

Odbornici tvrde da ne osporavaju pravo Bošnjaka garantovano ustavom, ali su neki od od njih iz opozicije zamerili opštinskoj upravi što se sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu razgovaralo o ovom pitanju , a ne sa direktorima škola.

Bilo je i tvrdnji da Ministarstvo prosvete nije obavešteno o svim dešavanjima oko ovog  pitanja, a i onih koji pripadaju grupi bošnjačkih političkih opcija a pozivaju građane da, kako kažu, ne podrže razdvajanje među decom.

Na ovakve komentare opozicije, iz vlasti su dali odgovor da sve što je u opštini Prijepolje urađeno i sve aktivnosti koje je sprovodilo Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu urađeno je u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Na pauzi za konsultacije šefova odborničkih grupa nije zauzet zajednički stav, tako da Skupština nije imala o čemu da se izjašnjava na kraju rasprave po ovom pitanju.

Osim ove tačke dbenvog reda, bez rasprave su usvojene odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP „Lim“ i Direkcije za izgradnju Prijepolje, kao i odluka o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za „Regionalnu deponiju Banjica“ Nova Varoš.

Po završetku devete, odnornici su nastavili rad na desetoj sednici, koja je sazvana po hitnom postupku i na kojoj je usvojena odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Prijepolje za 2013. godinu.

Emina Čokić

Izvor: RTVNP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.