Nezaboravni momenti na Vimbldonu (prvi deo)

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nezaboravni momenti na Vimbldonu (prvi deo)
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

nedelja, 30. jun 2013, 00:31 – 00:31

Piše: Nikola Simić

Vimbldon je najstariji, a mnogi bi se saglasili, i najprestižniji teniski turnir na svetu.U svojoj dugoj istoriji na terenima „Ol Ingland klaba“ (All England Club) viđeni su nezaboravni teniski mečevi. Najbolje svetske tenisere i teniserke sa tribina je bodrio svetsi džet-set, od kraljevske porodice, preko glumaca, muzičara i sportista do političara. U svom serijalu „Golden Years Wimbledon Special“ britanski „Dejli mejl“ prikazao je retke fotografije na kojima su zabeleženi neki legendarni momenti.

Na fotografiji iz 1930. godine vidi se gužva oko terena na Vimbldonu. Iako je fotografija nastala pre više od 80 godina ovakva scena i danas se može videti na terenima Ol Ingland klaba (All England Club) vreme odigravanja turnira.

1-Guzva-na-Vimbldonu.jpg

Na fotografiji iz 1935. godine vidi se legendarni britanski teniser Fred Peri kako se rukuje sa nemačkim teniserom Gotfridom fon Kramom nakon pobede u finalu. Zanimljivo je da je Peri pobedio Fon Krama i u finalu godinu dana kasnije što je poslednji put da je neki Britanac osvojio vimbldonsku titulu.

2-Fred-Peri.jpg

Boris Beker je najmlađi osvajač Vimbldona. Nemački teniser je kao tinejdžer, sa samo 17 godina osvojio prestižni teniski gren slem turnir. Na fotografiji iz 1985. godine vidi se trenutak radosti nakon poslednjeg, pobedničkog poena Bekera u finalu protiv Amerikanca Kevina Kurena. Beker je vimbldonsku titulu osvajao još dva puta, 1986. i 1989. godine.

3-Boris-Beker.jpg

Dve teniske ikone, Martina Navratilova i Kris Everet na fotografiji iz 1978. godine vide se u blizini mreže kako se raspravljaju sa sudijom oko sporne odluke da li je loptica izašla u aut. Navratilova je dobila ovaj meč i još četiri finala koliko je igrala protiv Kris Everet. Navratilova je ukupno osvojila devet vimbldonskih titula u periodu od 1978. do 1990. godine. Everetova je dva puta trijumfovala na Vimbldonu, ali je imala isti broj gren slem titula kao Navratilova – 18.

4-Navratilova-Everet.jpg

Bjern Borg je jedan od vimldonskih legendi koji je ovaj gren slem osvojio pet puta za redom (od 1976.-1980. godine). Jedan od miljenika engleske publike uslikan je 1974. godine kako skače sa prozora u pokušaju da izbegne navijače koji su ga strpljivo čekali ispred hotelske sobe.

5-Bjern-Borg.jpg

Na fotografiji sa kraja 19. veka (iz 1883. godine) vidi se momenat sa finalnog meča između braće Renšoa, Vilijema i Ernesta. Vilijem je bio jedna od prvih teniskih zvezda, osvojivši šest uzastopnih vimbldonskih titula u periodu od 1881. do 1886. godine. i još jednu 1889. godine. Njegov brat Ernest jednom je trijumfovao na Vimbldonu 1888. godine.

6-Braca-Renso.jpg

Centralni teren na Vimbldonu se malo menjao tokom vremena što se vidi i na fotografiji iz 1967. godine. Najveća promena izvršena je 2009. godine kada je postavljen novi krov. Ovo nije zanemarljiva promena imajući u vidu da kiša često prekida mečeve na ovom turniru.

7-Centralni-teren.jpg

Dok Britanci decenijama čekaju titulu u muškom singlu, u ženskoj konkurenciji imali su razloga za slavlje. Na fotografiji iz 1977. godine vidi se engleska teniserka Virdžinija Vejd kako dobija pobednički trofej iz ruku kraljice. Zanimljivo je da engleska kraljica dugo nije prisustvovala finalnom vimbldonskom meču, sve do 2010. godine.

8-Virdzinija-Vejd.jpg

Jedna od najboljih teniserki svih vremena, Štefi Graf osvojila je sedam puta Vimbldon. Na fotografiji iz 1988. godine vidi se momenat sa njenog prvog finala u kojem je pobedila Martinu Navratilovu i tako prekinula vladavinu Češke teniserke.. Iste godine Grafova je osvojila sva četiri gren slema i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu.

9-Stefi-Graf.jpg

Kao što je ranije pomenuto Bjern Borg je jedan od omiljenih tenisera vimbldonske publike. Na fotografiji iz 1980. godine vidi se slavlje Borga nakon što je u finalnom meču savladao Džona Mekinroa u pet setova. Švedski teniser je u karijeri osvojio 11 gren slema, pet Vimbldona i šest Rolan Garosa pre nego što se sa 26 godina povukao u penziju.

10-Bjern-Borg.jpg

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING