Nezaboravni momenti u NBA finalima (drugi deo)

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Nezaboravni momenti u NBA finalima (drugi deo)
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

ponedeljak, 10. jun 2013, 22:44 – 14:03

Piše: Nikola Simić

Lebron Džejms i Tim Dankan predvode Majami i San Antonio do borbe za NBA tron. Nekad su ove bitke vodile košarkaške gromade poput Džerija Vesta, Džilijusa Irvinga, Bila Rasela, Eldžina Bejlora i drugih. Ovo je nastavak priče o nekim od nezaboravnih momenata u mečevima finalnih serija NBA lige.

Bob Peti je daleke 1958. godine predvodio Sent Luis Hokse do šampionske titule. Ovaj igrač je u šestoj utackmici finalne serije postigao 50 poena, od čega je 19 poena postigao u poslednjoj četvrtini. Hoksi su u finalnoj seriji savladali Boston Seltikse sa 4:2 u seriji.

Bob-Peti.jpg

Košarkaš Bostona Eldžin Bejlor je davne 1962. godine u finalnoj seriji protiv Lejkersa imao neverovatan učinak i postavio rekorde koji do danas nisu oboreni. Boston je nakon sedam utakmica postao šampion pobedivši u seriji sa 4:3. Bejlor je u petoj utakmici postigao 61 poen i imao je 22 skoka. Lejkersi su tu utakmicu dobili rezultatom 126:121, poveli su sa 3:2, ali Boston je dobio dva naredna meča i postao šampion. Zanimljivo je da je Bejlor u tih sedam utakmica ukupno uhvatio 189 lopti što je i dalje zvaničan NBA rekord. U poslednjoj, sedmoj utakmici te serije Bejlor je imao neverovatnih 40 skokova.

Eldzin-Bejlor.jpg

U sedmoj utakmici te finalne serije (1962. godine), Bil Rasel je Seltikse predvodio do šampionskog trona. Ovaj igrač je ubacio 30 poena i imnao 40 skokovau pobedi svoje ekipe nad Lejkersima u produžecima od 110:107.

Bil-Rasel.jpg

Džeri Vest je igrač koji je bio „ubojita igla” Lejkersa u plej ofu. Ovaj igrač je postigao odlučujuće poene u finalnoj seriji protiv Bostona 1962. godine kada su Lejkersi poveli sa 2:1 u seriji. Ipak, kao što je prethodno rečeno, Boston je trijumfovao nakon sedam utakmica i osvojio šampionski prsten. Ovaj igrač je 1969. godine proglašen za MVP finalne serije ali i tada su Lejkersi poraženi nakon sedmam mečeva od Bostona. Vest je 1970. godine u trećoj utakmici finalne serije protiv Njujorka odveo meč u produžetke kada je u poslednjim trenucima meča postigao trojku sa svoje polovine. Ipak, Lejkersi nisu iskoristili momentum, i u produžecima su izgubili utakmicu, a na kraju i finalnu seriju. Vest je jedinu titulu sa Lejkersima osvojio dve godine kasnije kada su u finalnoj seriji savladani upravo Njujork Niksi.

U finalnoj seriji 1970 godine u kojoj su nakon sedam mečeva Niksi pobedili Lejkerse, u poslednjoj utakmici, takozvanoj „majstorici”, heroji pobede ekipe iz Njujorka bili su Vilis Rid i Volt Frejzer. Prvi je ušao povređen i dao dva koša, dovodeći pubiku u Medison Skver gardenu u ekstazu, dok je Frejzer postigao 36 mečeva i 19 skokova na utakmici.

Volt-Frejzer.jpg

Finiks Sansi su jedan od klubova koji nisu imali priliku da se okite šampionskom titulom. Klub iz Arizone dva puta je igrao u finalu. Prvo finale Sansi su igrali 1976. godine kada su izgubili od Boston sa 4:2 u seriji. U toj seriji odigrana je možda i najbolja finalna utakmica svih vremena u kojoj je ostao upamćen koš Džara Herda u poslednjim sekundama koji je odveo utakmicu u treći produžetak. Tek nakon trećeg produžetka Boston je došao do pobede od 128:126.

Početak osamdesetih godina prošlog veka označio je dolazak velikog igrača, Medžika Džonsona. Ovaj košarkaš je u svojoj debitantskoj sezoni, kao ruki, predvodio Lejkerse do šampionske titule. U šestoj utakmici finalne serije 1980. godine u kojoj su Lejkersi igrali protiv Filadelfije, Karim Abdul Džabar se povredio, tako da je Medžik morao da zauzme njegovo mesto na poziciji centra. Medžik je imao impresivan učinak od 42 poena i 15 skokova, i najzaslužniji je za pobedu Lejkersa od 123:107, i trijumf u seriji od 4:2.

Medzik-Dzonson.jpg

Džulijus Irving, popularni Doktor Džej, u istoj finalnoj seriji predvodio je Filadelfiju. Njegov potez, na četvrtom meču protiv Lejkersa kada je jednom rukom položio loptu na drugi obruč uvršten je u nezaboravne plej of momente NBA lige.

U finalnoj seriji 1984. godine Lejkersi su imali prednosr od 1:0 u seriji i vođstvo 15 sekundi pred kraj meča. U poslednjim sekundama Džerald Henderson uspeo je da pokupu jedan loš pas Vortija i da postigne poene koji su Bostonu doneli pobedu i izjednačenje od 1:1 u seriji. Boston je u finalnoj seriji pobedio sa 4:3 i osvojio je novu šampionsku titulu.

Dzerald-Henderson.jpg

Zanimljiv sukob dogodio se u finalnoj seriji 1986. godine na petoj utakmici između Hjuston Rokitsa i Boston Seltiksa. Ralf Samson iz Hjustona ušao je u sukob sa igračem Bostona Džerijem Sičtingom. Nakon što ih je sudija izbacio Samson je u kratkoj izjavi za televiziju Si-Bi-Es ispsovao protivnika. Hjuston je dobio utakmicu i smanjio u seriji na 3:2. Navijači Bostona su na svom parketu napravili pakleni doček za ekipu iz Teksasa. Na kraju Seltiksi su pobedili i osvojili 16. NBA titulu.

Ralf-Samson.jpg

Medžik Džonson je četvrtu utakmicu finalne serije 1987. godine rešio na način kako je obično Džabar postizao koševe – horogom. Ključni koš Medžik je dao nakon prodora i horogom koji je savršeno prošao kroz koš Bostona. Džabar, koji je tada imao 39 godina, meč je završio sa 32 poena dok je Medžik, osim 16 poena imao 19 asistencija i osam skokova. Medžik je proglašen za MVP-ja regularnog dela sezone i finala i bio je tek četvrti igrač kome je tako nešto pošlo za rukom.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING