O nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku odlučuje Vlada Srbije

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Vlada Srbije trebala bi na narednoj sjednici dati podršku da se nastava na bosanskom jeziku sprovede u svim školama u Sandžaku, u skladu sa zakonom i voljom roditelja, izjavio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, javlja Anadoly Agency.

On je u izjavi za Anadolu Agency rekao da je danas u uvođenju kompletne nastave na maternjem bosanskom jeziku u četiri grada u Sandžaku razgovarao s ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Tomislavom Jovanovićem.

Mora da se obezbijedi nastava na bosanskom jeziku”, izjavio je Džudžević.

Kako je sapšteno iz Ministarstva prosvjete Srbije, na sastanku, održanom u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, konstatovano je da je potrebno da se problem u vezi s izvođenjem nastave na bosanskom jeziku što prije riješi, kako bi učenici nesmetano pohađali nastavu. 

“Zajednički je zaključeno da tenzije treba da se eliminišu, kao i da se podigne stepen tolerancije“, navedeno je nakon sastanka, gdje su prisustvovali i državni sekretar Muhedin Fijuljanin i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Ljubiša Antonijević.

Predsjednik BNV-a Esad Džudžević je insistirao da se nastava na bosanskom jeziku u novopazarskoj i sjeničkoj gimnaziji i osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Prijepolju mora što hitnije sprovesti u skladu sa zakonom i izjašnjavanjem roditelja na isti način i pod istim uslovima kako je to urađeno u tutinskoj gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru.

Na sastanku je, kako je saopštilo Bošnjačko nacionalno vijeće, predstavničko tijelo Bošnjaka koji žive u Srbiji, konstantovano je da direktori gimnazija i drugih obrazovno-vaspitnih ustanova moraju snositi zakonske sankcije zbog nesprovođenja zakona i volje roditelja.

Direktor Gimnazije Novi Pazar je neuvođenje nastave na bosankom jeziku pravdao neispunjenjem uslova i pravila, a učenici su od 7. decembra to bojkotovali odbijajući ući u učionice. Na ubjeđenje i poziv roditelja, oni su nakon tri dana ušli u učionice, ali su protest nastavili štunjom na časovima.

Učenici četiri odjeljenja prve godine Novopazarske gimnazije su se nakon apela Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se uključe u nastavu odazvali pozivu, ali su, noseći majice tokom nastave sa natpisom “Hoćemo maternji bosanski jezik”, i dalje ostali pri istim zahtjevima. Podršku gimnazijalcima dali su i učenici Gazi Isa-begove medrese. 

Nastava na bosanskom jeziku za sve predmete i nivoe obrazovanja od ove godine uvedena je u školama u srbijanskom dijelu Sandžaka. Potpuna nastava na bosankom uvedena je u četiri grada u Sandžaku – Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju – osim gimnazija u Sjenici i Novom Pazaru.

Za Bošnjake koji žive u Srbiji, nastava na bosanskom jeziku u školama je, uz velika osporavanja u medijima i opstrukcije zvaničnih organa, prvi put uvedena ove godine. Pripadnici ostalih manjinskih zajednica, pogotovo u Vojvodini, odavno su iskoristili ovo zakonsko pravo.

Radiosarajevo.ba

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING