Očekuje se opadanje nivoa reka

BEOGRAD – Usled obilnih padavina u Srbiji porastao je vodostaj reka na jugozapadu zemlje. Ipak, nema bojazni od poplava jer su se izlile samo manje reke, kažu u Sektoru za vanredne situacije.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na reci Raški, a redovna odbrana od poplava na Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice, na brani Veliko Središte kod Vršca, na Limu, Miloševki i Seljasnici u Prijepolju.

U području Prijepolja, Novog Pazara i Sjenice manje reke su poplavile oranice i pomoćne objekte, ali se situacija smiruje.

Nivo Lima u Prijepolju niži je za 20 centimetara i očekuje se i dalje opadanje nivoa vode.

U naselju Zalug oko 20 domaćinstava okroženo je vodom, ali nisu ugroženi. Tri domaćinstva u Brodarevu preventivno su evakuisana, kao i 20 baraka u Prijepolju koje se nalaze u neposrednoj blizini Lima.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije obilaze ugroženo područje.

Situacija na poplavljenom području opštine Leposavić, na severu Kosova, normalizuje se od jutros, a reke se vraćaju u svoja korita.

Zbog oštećenja nosećeg stuba na betonskom mostu na Ibru, koji od Leposavića vodi ka selu Kutnje, oko 50 domaćinstava od sinoć je odsečeno od sveta, pa deca nisu otišla u školu, ni zaposleni na posao.

Ekipe civilne zaštite zajedno s meštanima i danas se bore se vodenom stihijom u selima Vuča, Jošanica, Tvrđen, Krnjin, Lešak i Vračevo, gde je vodena bujica pretila da uništi kuće i ostale objekte koji su u blizini vodotoka.

Ibar se u toku noći izlio i poplavio sva polja u svom vodotoku, a sneg koji je pao otežava prilaz do sela u podnožju Kopaonika i Rogozne, tako da se pravo stanje o šteti koju su nanele poplave još ne zna.

S prestankom kiše, situacija se smiruje i u selima zvečanske opštine. U Doljanu su u potpunosti poplavljena imanja i kuće četiri domacinstva, a u Banjskoj, gde se izlila istoimena reka, voda je odnela sve što joj se našlo na putu.

RTS 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.