Od jeseni 650 nastavnika predavaće na bosanskom jeziku

Podaci o dodeli sertifikata prosvetarima u Prijepolju još nisu poznati, kao ni oni koliko se roditelja u toj opštini izjasnilo da se njihova dece u buduće školuju na bosanskom jeziku. Razlog je što se je sertifikovanje i anketiranje roditelja počelo znatno kasnije. Sa sednice Izvršnog odbora BNV (IO BNV) saopšteno jeda se od 4.080 roditelja učenika prvog i petog razreda, za nastavu na bosanskom jeziku izjasnilo 3.051 a za srpski se izjasnilo 1.029. Procentualno 66,3 odsto anketiranih u Novom Pazaru izjasnilo se za bosanski, u Tutinu 87,8% i u Sjenici 87,4 odsto. Anketiranje roditelja čija deca završavaju osmi razred biće obavljeno nakon završetka male mature.

Učenici petih razreda osnovnih škola koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku dobiće besplatne udžbenike i vrednost ovog projekta je 295 hiljada evra. Školske biblioteke dobiće lektire iz grupe nacionalnih predmeta za prvi i peti razred osnovne i prvu godinu srednjih škola. Ovaj projekat je vredan 49 hiljada evra i za realizaciju obe aktivnosti BNV će se za pomoć obratiti šefu Delegacije EU u Srbije Vensanu Dežeru, ambasadoru Turske u Srbiji Mehmetu Bozaju, članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkim institucijama u Sarajevu Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, Veću Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Udruženju građana poreklom iz Sandžaka.

U sklopu priprema za izvođenje nastave na bosnaskom jeziku, predložene su i promene imena škola, koje su po oceni BNV „od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji“. Predlaže se da osnovne škole u Novom Pazaru „Selakovac“ i „Jošanica“ dobiju imena „Avdo Međedović“ i „Mehmed Vehbi Šemsekadić“ i da ime sjeničke OŠ „12. decembar“ bude promenjeno u „Dr Rasim Muminović“. Predlozi za ove promene biće upućeni lokalnim samoupravama i direktorima i školskim odborima u ove tri škole.

Pilot projekat u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu trajao jed od 21.februara do 7.juna i realizovan je u 9 vrtića, osnovnih škola i gimnazija.Iako je bilo najavljivano, oglaedna nastava u prijepoljskoj opštini nije realizovana i to je objašnjeno „administrativno-tehničkim razlozima“. U ove četiri lokalne zajednice bosanski jezik je u službenoj upotrebi pored srpskog.

Pomoć Ministarstva kulture i informisanja sandžačkim opštinama

Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu saopštilo je da je Ministarstvo kulture i informisanja finansirati sa više od milion i po dinara finansirati 9 projekata u Novom Pazaru i Prijepolju, gde se ovaj nacionalni savet pojavljuje kao organizator ili suorganizator.Kulturni centar u Novom Pazaru dobiće 100.000 dinara za ovogodišnju Likovnu koloniju „Sandžak – inspiracija umetnika“ i još 100.000 dinara za manifestaciju „Naše narodno kulturno blago“. BNV će dobiti po 2000 hiljada dinara za organizovanje Sandžačkih književnih susreta (SAKS), Festivala sandžačke sevdalinke FESS i Smotre bošnjačkih nacionalnih igara SBONI. BNV će za ovogodišnje izdavanje časopisa za kulturu i društveni život Bošnjaka „Bošnjačka riječ“ dobiti 400 hiljada dinara i u Novi Pazar stiže još 50 hiljada dinara za ovogodišnju izložbu radova Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU). Ministarstvo kulture i informisanja finanisraće sa 200.000 dinara manifestaciju „Dani bošnjačke kulture“ u Prijepolju i sa 100.000 dinara manifestaciju „Pozorišna tromeđa“ koja će ove godine biti održana u Prijepolju. Sredstva su dodeljena na konkursu koje je nadležno ministarstvo raspisalo prošle godine u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.