Od jeseni 650 nastavnika predavaće na bosanskom jeziku

Podaci o dodeli sertifikata prosvetarima u Prijepolju još nisu poznati, kao ni oni koliko se roditelja u toj opštini izjasnilo da se njihova dece u buduće školuju na bosanskom jeziku. Razlog je što se je sertifikovanje i anketiranje roditelja počelo znatno kasnije. Sa sednice Izvršnog odbora BNV (IO BNV) saopšteno jeda se od 4.080 roditelja učenika prvog i petog razreda, za nastavu na bosanskom jeziku izjasnilo 3.051 a za srpski se izjasnilo 1.029. Procentualno 66,3 odsto anketiranih u Novom Pazaru izjasnilo se za bosanski, u Tutinu 87,8% i u Sjenici 87,4 odsto. Anketiranje roditelja čija deca završavaju osmi razred biće obavljeno nakon završetka male mature.

Učenici petih razreda osnovnih škola koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku dobiće besplatne udžbenike i vrednost ovog projekta je 295 hiljada evra. Školske biblioteke dobiće lektire iz grupe nacionalnih predmeta za prvi i peti razred osnovne i prvu godinu srednjih škola. Ovaj projekat je vredan 49 hiljada evra i za realizaciju obe aktivnosti BNV će se za pomoć obratiti šefu Delegacije EU u Srbije Vensanu Dežeru, ambasadoru Turske u Srbiji Mehmetu Bozaju, članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkim institucijama u Sarajevu Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, Veću Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Udruženju građana poreklom iz Sandžaka.

U sklopu priprema za izvođenje nastave na bosnaskom jeziku, predložene su i promene imena škola, koje su po oceni BNV „od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji“. Predlaže se da osnovne škole u Novom Pazaru „Selakovac“ i „Jošanica“ dobiju imena „Avdo Međedović“ i „Mehmed Vehbi Šemsekadić“ i da ime sjeničke OŠ „12. decembar“ bude promenjeno u „Dr Rasim Muminović“. Predlozi za ove promene biće upućeni lokalnim samoupravama i direktorima i školskim odborima u ove tri škole.

Pilot projekat u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu trajao jed od 21.februara do 7.juna i realizovan je u 9 vrtića, osnovnih škola i gimnazija.Iako je bilo najavljivano, oglaedna nastava u prijepoljskoj opštini nije realizovana i to je objašnjeno „administrativno-tehničkim razlozima“. U ove četiri lokalne zajednice bosanski jezik je u službenoj upotrebi pored srpskog.

Pomoć Ministarstva kulture i informisanja sandžačkim opštinama

Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu saopštilo je da je Ministarstvo kulture i informisanja finansirati sa više od milion i po dinara finansirati 9 projekata u Novom Pazaru i Prijepolju, gde se ovaj nacionalni savet pojavljuje kao organizator ili suorganizator.Kulturni centar u Novom Pazaru dobiće 100.000 dinara za ovogodišnju Likovnu koloniju „Sandžak – inspiracija umetnika“ i još 100.000 dinara za manifestaciju „Naše narodno kulturno blago“. BNV će dobiti po 2000 hiljada dinara za organizovanje Sandžačkih književnih susreta (SAKS), Festivala sandžačke sevdalinke FESS i Smotre bošnjačkih nacionalnih igara SBONI. BNV će za ovogodišnje izdavanje časopisa za kulturu i društveni život Bošnjaka „Bošnjačka riječ“ dobiti 400 hiljada dinara i u Novi Pazar stiže još 50 hiljada dinara za ovogodišnju izložbu radova Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU). Ministarstvo kulture i informisanja finanisraće sa 200.000 dinara manifestaciju „Dani bošnjačke kulture“ u Prijepolju i sa 100.000 dinara manifestaciju „Pozorišna tromeđa“ koja će ove godine biti održana u Prijepolju. Sredstva su dodeljena na konkursu koje je nadležno ministarstvo raspisalo prošle godine u oktobru.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.