Pozovite nas

Od jeseni 650 nastavnika predavaće na bosanskom jeziku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

Podaci o dodeli sertifikata prosvetarima u Prijepolju još nisu poznati, kao ni oni koliko se roditelja u toj opštini izjasnilo da se njihova dece u buduće školuju na bosanskom jeziku. Razlog je što se je sertifikovanje i anketiranje roditelja počelo znatno kasnije. Sa sednice Izvršnog odbora BNV (IO BNV) saopšteno jeda se od 4.080 roditelja učenika prvog i petog razreda, za nastavu na bosanskom jeziku izjasnilo 3.051 a za srpski se izjasnilo 1.029. Procentualno 66,3 odsto anketiranih u Novom Pazaru izjasnilo se za bosanski, u Tutinu 87,8% i u Sjenici 87,4 odsto. Anketiranje roditelja čija deca završavaju osmi razred biće obavljeno nakon završetka male mature.

Učenici petih razreda osnovnih škola koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku dobiće besplatne udžbenike i vrednost ovog projekta je 295 hiljada evra. Školske biblioteke dobiće lektire iz grupe nacionalnih predmeta za prvi i peti razred osnovne i prvu godinu srednjih škola. Ovaj projekat je vredan 49 hiljada evra i za realizaciju obe aktivnosti BNV će se za pomoć obratiti šefu Delegacije EU u Srbije Vensanu Dežeru, ambasadoru Turske u Srbiji Mehmetu Bozaju, članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkim institucijama u Sarajevu Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, Veću Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Udruženju građana poreklom iz Sandžaka.

U sklopu priprema za izvođenje nastave na bosnaskom jeziku, predložene su i promene imena škola, koje su po oceni BNV „od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji“. Predlaže se da osnovne škole u Novom Pazaru „Selakovac“ i „Jošanica“ dobiju imena „Avdo Međedović“ i „Mehmed Vehbi Šemsekadić“ i da ime sjeničke OŠ „12. decembar“ bude promenjeno u „Dr Rasim Muminović“. Predlozi za ove promene biće upućeni lokalnim samoupravama i direktorima i školskim odborima u ove tri škole.

Pilot projekat u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu trajao jed od 21.februara do 7.juna i realizovan je u 9 vrtića, osnovnih škola i gimnazija.Iako je bilo najavljivano, oglaedna nastava u prijepoljskoj opštini nije realizovana i to je objašnjeno „administrativno-tehničkim razlozima“. U ove četiri lokalne zajednice bosanski jezik je u službenoj upotrebi pored srpskog.

Pomoć Ministarstva kulture i informisanja sandžačkim opštinama

Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu saopštilo je da je Ministarstvo kulture i informisanja finansirati sa više od milion i po dinara finansirati 9 projekata u Novom Pazaru i Prijepolju, gde se ovaj nacionalni savet pojavljuje kao organizator ili suorganizator.Kulturni centar u Novom Pazaru dobiće 100.000 dinara za ovogodišnju Likovnu koloniju „Sandžak – inspiracija umetnika“ i još 100.000 dinara za manifestaciju „Naše narodno kulturno blago“. BNV će dobiti po 2000 hiljada dinara za organizovanje Sandžačkih književnih susreta (SAKS), Festivala sandžačke sevdalinke FESS i Smotre bošnjačkih nacionalnih igara SBONI. BNV će za ovogodišnje izdavanje časopisa za kulturu i društveni život Bošnjaka „Bošnjačka riječ“ dobiti 400 hiljada dinara i u Novi Pazar stiže još 50 hiljada dinara za ovogodišnju izložbu radova Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU). Ministarstvo kulture i informisanja finanisraće sa 200.000 dinara manifestaciju „Dani bošnjačke kulture“ u Prijepolju i sa 100.000 dinara manifestaciju „Pozorišna tromeđa“ koja će ove godine biti održana u Prijepolju. Sredstva su dodeljena na konkursu koje je nadležno ministarstvo raspisalo prošle godine u oktobru.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×