Omaž bogatoj baštini Rusije

Veče ruske kulture u Biblioteci „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši

Autor: R. Popović

Nova Varoš – „Ne može Rusija umom da se shvati, opštim se aršinom izmeriti ne da, njen lik je čudan i čudno te gleda, u Rusiju možeš samo verovati“. Stihovima Fjodora Ivanoviča Tjutčeva započelo je veče ruske kulture pod nazivom „Nije život što i polje preći“, priređeno prošlog petka u Biblioteci „Jovan Tomić“, po scenariju i u režiji Vladimira Dulanovića i Nikole Bjelića.

Ovaj događaj nesumnjivo će ostaviti snažan pečat u ovogodišnjem kulturnom mozaiku grada na padinama Zlatara, kako po kvalitetu umetničkog programa i broju učesnika (scenom prodefilovalo četrdesetak novovaroških glumaca, recitatora i muzičara), tako i po velikom interesovanju domaće publike, koja je sa blagonaklonošću prihvatila ideju da se na ovaj način iskaže poštovanje prema ruskoj kulturi, posebno književnosti i muzici.

– U ruskoj duši su se uvek borila dva početka – istočni i zapadni, koji su u samoj njenoj osnovi , u spoju suprotnosti. Prirodna, paganska stihija i asketsko, monaško pravoslavlje, despotizam i anarhizam, okrutnost i čovečnost, individualizam i univerzalizam, potraga za Bogom i ratoborno bezbožje, smirenost i naglost, potčinjenost i bunt. Kroz svoju dugu istoriju od Kijevske, drevne Rusije, preko Moskovske, carske, Sovjetske do savremene Ruske Federacije, Rusija je ostavila neizbrisiv trag u civilizaciji čovečanstva. Ova trag je naročito dubok u baštini svetske kulture i nauke, rekla je, između ostalog, Marina Šaponjić, profesorka ruskog jezika, sa posebnim osvrtom na težnje tamošnjih velikana da dokuče zagonetnu dušu ruskog naroda, koga je Dostojevski smatrao odabranim od strane Gospoda da ostvari pravoslavne ideale.

U prigodnoj besedi o Rusiji i nama bratskom narodu, profesorka Šaponjić je ocenila da je se svet ruskim narodom može očarati i razočarati, od njega se uvek može očekivati neočekivano, u velikoj meri je sposoban da izazove snažnu ljubav, ali i snažnu netrpeljivost. Ona se osvrnula na dostignuća Dostojevskog, Puškina, Gogolja, Čehova, Tolstoja, Majakovskog, Čajkovskog, Stravinskog, Rahmanjinova, kao i Stanislavskog, Mihalkova, Lomonosova, Mendeljejeva, Mihalkova i mnogih drugih ruskih velikana koji su ostavili neizbrisiv trag u svetskoj literaturi,muzici, nauci, slikarstvu, pozorištu, filmu… „Upravo zahvaljujući tim sjajnim umovima rođenim na ruskoj zemlji, svet je danas bolje i lepše mesto. Jer, kada bi nestala ruska muzika, svet bi ogluveo, kada bi nestala ruska književnost, svet bi onemeo, kada bi nestalo rusko slikarstvo, svet bi ostao bez boja. Spletom istorijskih okolnosti, međutim, Rusija je nebrojeno puta bila predmet podsmeha zapadnog sveta, koji je, zaslepljen vlastitom narcisoidnošću, često svesno zaboravljao imena koja je iznedrila „majčica Rusija“, podsetila je Šaponjić, nakon čije besede je usledio bogat umetnički program, podeljen na nekoliko tematskih blokova.

Okosnicu dramsko-muzičkog programa, koji je, uz tople reči dobrodošlice, najavila direktorka gradske Biblioteke Nera Čović, činili su nastupi brojnih recitatora i glumaca, koji su govorili stihove i odlomke iz dela poznatih ruskih pesnika i pisaca. Na sceni matične Biblioteke te večeri zabristale su i članice Ženske pevačke grupe Doma kulture, koje su, na zadovoljstvo publike izvele par čuvenih ruskih numera, a burne aplauze su izmamili i Tamburaški orkestar Doma kulture i Kamerni sastav četiri harmonike pri ovdašnjem izdvojenom odeljenju Muzičke škole sa sedištem u Prijepolju (pod rukovodstvom Smilje Spasić). Scenario i režiju realizovali su Nikola Bjelić i Vladimir Dulanović, za scenografiju se pobrinuo Stanko Nikačević, izbor muzike potpisuje Faruk Ibišbegović, majstor svetla je Vlasto Rvović, a tona Radmila Bjelić i Isak Dudić. Organizator događaja je kolektiv Biblioteke „Jovan Tomić“.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.