Omaž bogatoj baštini Rusije

Veče ruske kulture u Biblioteci „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši

Autor: R. Popović

Nova Varoš – „Ne može Rusija umom da se shvati, opštim se aršinom izmeriti ne da, njen lik je čudan i čudno te gleda, u Rusiju možeš samo verovati“. Stihovima Fjodora Ivanoviča Tjutčeva započelo je veče ruske kulture pod nazivom „Nije život što i polje preći“, priređeno prošlog petka u Biblioteci „Jovan Tomić“, po scenariju i u režiji Vladimira Dulanovića i Nikole Bjelića.

Ovaj događaj nesumnjivo će ostaviti snažan pečat u ovogodišnjem kulturnom mozaiku grada na padinama Zlatara, kako po kvalitetu umetničkog programa i broju učesnika (scenom prodefilovalo četrdesetak novovaroških glumaca, recitatora i muzičara), tako i po velikom interesovanju domaće publike, koja je sa blagonaklonošću prihvatila ideju da se na ovaj način iskaže poštovanje prema ruskoj kulturi, posebno književnosti i muzici.

– U ruskoj duši su se uvek borila dva početka – istočni i zapadni, koji su u samoj njenoj osnovi , u spoju suprotnosti. Prirodna, paganska stihija i asketsko, monaško pravoslavlje, despotizam i anarhizam, okrutnost i čovečnost, individualizam i univerzalizam, potraga za Bogom i ratoborno bezbožje, smirenost i naglost, potčinjenost i bunt. Kroz svoju dugu istoriju od Kijevske, drevne Rusije, preko Moskovske, carske, Sovjetske do savremene Ruske Federacije, Rusija je ostavila neizbrisiv trag u civilizaciji čovečanstva. Ova trag je naročito dubok u baštini svetske kulture i nauke, rekla je, između ostalog, Marina Šaponjić, profesorka ruskog jezika, sa posebnim osvrtom na težnje tamošnjih velikana da dokuče zagonetnu dušu ruskog naroda, koga je Dostojevski smatrao odabranim od strane Gospoda da ostvari pravoslavne ideale.

U prigodnoj besedi o Rusiji i nama bratskom narodu, profesorka Šaponjić je ocenila da je se svet ruskim narodom može očarati i razočarati, od njega se uvek može očekivati neočekivano, u velikoj meri je sposoban da izazove snažnu ljubav, ali i snažnu netrpeljivost. Ona se osvrnula na dostignuća Dostojevskog, Puškina, Gogolja, Čehova, Tolstoja, Majakovskog, Čajkovskog, Stravinskog, Rahmanjinova, kao i Stanislavskog, Mihalkova, Lomonosova, Mendeljejeva, Mihalkova i mnogih drugih ruskih velikana koji su ostavili neizbrisiv trag u svetskoj literaturi,muzici, nauci, slikarstvu, pozorištu, filmu… „Upravo zahvaljujući tim sjajnim umovima rođenim na ruskoj zemlji, svet je danas bolje i lepše mesto. Jer, kada bi nestala ruska muzika, svet bi ogluveo, kada bi nestala ruska književnost, svet bi onemeo, kada bi nestalo rusko slikarstvo, svet bi ostao bez boja. Spletom istorijskih okolnosti, međutim, Rusija je nebrojeno puta bila predmet podsmeha zapadnog sveta, koji je, zaslepljen vlastitom narcisoidnošću, često svesno zaboravljao imena koja je iznedrila „majčica Rusija“, podsetila je Šaponjić, nakon čije besede je usledio bogat umetnički program, podeljen na nekoliko tematskih blokova.

Okosnicu dramsko-muzičkog programa, koji je, uz tople reči dobrodošlice, najavila direktorka gradske Biblioteke Nera Čović, činili su nastupi brojnih recitatora i glumaca, koji su govorili stihove i odlomke iz dela poznatih ruskih pesnika i pisaca. Na sceni matične Biblioteke te večeri zabristale su i članice Ženske pevačke grupe Doma kulture, koje su, na zadovoljstvo publike izvele par čuvenih ruskih numera, a burne aplauze su izmamili i Tamburaški orkestar Doma kulture i Kamerni sastav četiri harmonike pri ovdašnjem izdvojenom odeljenju Muzičke škole sa sedištem u Prijepolju (pod rukovodstvom Smilje Spasić). Scenario i režiju realizovali su Nikola Bjelić i Vladimir Dulanović, za scenografiju se pobrinuo Stanko Nikačević, izbor muzike potpisuje Faruk Ibišbegović, majstor svetla je Vlasto Rvović, a tona Radmila Bjelić i Isak Dudić. Organizator događaja je kolektiv Biblioteke „Jovan Tomić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.