„Оне нас инспиришу“ – жене које мењају и развијају своју заједницу

Серијал смо започеле причом о плетиљама на пријепољској пијаци Драгицом Стојадиновић и Маријом Пантовић које без обзира на хладноћу и температуру испод нуле плетењем попуњавају време између муштерија.

Пренели смо изазове и предности посла  учитељице Душице Голубовић, у селу Косатици  која свакодневно прелази двадесетак километара до школе.

Да сваку трку заврши и накад не одустаје, мото је ултрамаратонке Милице Јоксимовић која је за  шест година учествовала у више десетина маратона и полумаратона у Србији, Црној Гори и Чешкој.

Ана Марија Павловић, уз стално усавршавање и љубав према послу, већ 18 година ствара јестива уметничка дела. Добар укус за њу није једини критеријум за савршену торту.

Ткаља из Нове Вароши, шездесетогодишња Муратка Вефић, свесна је да овај занат данас готово изумире, али не одустаје. И даље у свом дому, на дрвеном разбоју, вредним рукама тка ћилиме, стазе и прекриваче.

Предузетница Мила Kрповић у послу транспорта робе којим се претежно баве мушкарци, изградила је углед и име, и породично предузеће које успешно послује већ 25 година. Највећа инспирација јој  је породица.

Пуних 18 година Наташа Бучевац на кошаркашком терену ниже успехе. На утакамицама за своју екипу постиже и по 60 поена. Дати све од себе, из пораза извући поуке и бити увек тимски играч, идеје су којима се води.

Причу о борби која не престаје, о храбрости која мотивише и љубави која даје снагу да се све превазиђе испричала је Аида Мартиновић Авдић из Нове Вароши која је након саобраћајне незгоде пре 11 година, живот наставила у инвалидским колицима.

Четрдесет година марљивог рада да деца у Пријепољу заволе и науче основе музичке теорије, оснивање и вођење школских и градског хора, допринос културном и друштвеном животу заједнице везује се за име Адиле Топчибашић.

Помагање пацијентима у рехабилитацији срчаних обољења и правовремена дијагностика болести крвних судова и након тридесет осам година лекарског стажа, за специјалисткињу интерне медицине, др Љубинку Пејовић представљају лепоту и инспирацију за рад.

Сaобраћајна полицајка Миљана Матовић свакодневно се носи са доста ризика, одговорности и напорног рада који овај посао подразумева и сваки нови радни дан, у послу који воли, види као нови изазов.

Да библиотека у Пријепољу остане отворена установа, промовише истинске културне вредности и чува локалну стваралачку грађу је идеја којом се у свом раду већ тридесет година води библиотекарка Хадија Кријешторац.

Песникиња из Нове Вароши Гордана Боранијашевић пише као што дише. Са истом посвећеношћу предаје српски језик и књижевност и приређује  културне и образовне програме и доприноси изградњи културног идентитета школе и локалне заједнице.

Милена Томашевић, мајка тридесетогодишњег Бранка Томашевића из Пријепоља, који болује од церебралне парализе, сву своју снагу, љубав и енергију усмерила је како би сину олакшала  потешкоће које ова болест собом носи. Њена безусловна љубав помогла је Бранку да савлада препреке и стаса у  у факултетски образованог човека.

Одрасла на селу, Малина Станојевић је знала да  је жена кључ за опстанак села. Окупља заинтересоване жене и оснива  Удружење жена „Сачувајмо село“ Прибој које ради  на плану оснаживања жена, очувања културне баштине, изворног певања и домаће радиности.

Санија Малагић је била инцијаторка да заједно са мужем и сином започне пластеничку производњу поврћа.  Њен поштен рад муштерије награђују поверењем, па се  током целе године у њених 11 пластеника нађе неко поврће.

Милева Малешић је са истомишљеницама 2000. године основала Удружење „Форум жена Пријепоља“, како би добила већи простор у борби за бољи положај жена у друштву. Да би активности Удружења биле видљивије осам година касније оснива и прву женску тв станицу на Балкану, ТВ Форум,  која је данас пример професионалног медија цивилног друштва.

Жеља да свом родном граду дарује своје знање била је јача од понуда да оде негде даље. Архитекткиња Самра Капур данас  ради у породичној грађевиснкој фирми за коју има велике планове и жељу да њен стил у архитектури буде препознатљив.

Докторка стоматологије Милица Мартиновић је прва жена која је стекла звање примаријуса у Здравственом центру Ужице, а упоредо са својим послом била је активна и на пољу побољшања положаја жена у локалној заједници и једна је од оснивачица Удружења Форум жена Пријепоља. У године рада стало је много анегдота и искуства са најмлађим пацијентима.

Белкисa Бегановић је прво је била ученица  па радница основне школе у Великој Жупи и прва жена директорка ове школе. Захваљујући пројектима које је покренула у реконструкцију школе је уложено око пола милиона евра и ученици данас наставу похађају у савременим објектима.

The post „Оне нас инспиришу“ – жене које мењају и развијају своју заједницу appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.