Opozicija o Zakonu o turizmu: Povećati kazne, direktore birati na konkursu…

Beta | 05. 10. 2015. – 10:39h 13:29h
| Foto: Andrej Isaković | Komentara: 0

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas razmatranje 83 amandmana na predložene izmene Zakona o turizmu, a najčešći predlozi odnosili su se na potrebu promena u radu turističkih agencija, bržu dinamiku donošenja planova u turizmu, povećanju kazni za kršenje zakona, ali i neopodnim uslovima koje moraju da imaju kandidati za mesto direktora turističkih organizacija.

Poslanik DS Dejan Nikolić istakao je da je umesto izmena Zakona o turizmu trebalo doneti potpuno novi zakon u ovoj oblasti, jer izmena više od polovine odredbi zahteva i donošenje novog zakona.
 

On je ukazao na neophodnost uvođenja destinacijskog menadžmenta u oblast turizma, jer je to model koji u Evropi funkcioniše već 20 godina.
 

Nikolić je, takođe, predložio da se revizija Strategije u turizmu mora raditi mnogo češće nego što to sadašnje izmene predviđaju, jer je dinamika promena u svetskom turizmu veoma brza, pa je neophodno što brže prilagoditi se tim promenama.
 

S tim u vezi je i rebrendiranje Srbije, jer je upravo brend zemlje veoma značajan za ugled države, za dolazak investitora, ali i turista.
 

Ljajić: Bilo je neophodno što pre uvesti red u agencije

 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da su se odlučili za izmenu postojećeg, a ne donošenje novog zakona jer su to bili zahtevi turističke privrede, a bilo je neophodno i što pre obezbediti zaštitu putnika i uvesti u red poslovanje turističkih agencija.
 

Kada je u pitanju izmena strategija o turizmu, ministar je naglasio da zakonske izmena predviđaju donošenje strategije na pet godina ali se akcioni planovi moraju usklađivati znatno češće – na jedni ili dve godine.
 

Poslanica Sabina Dizdarević iz SDA ukazala je na potrebu projekata prekogranične saradnje sa opštinama i gradovima iz susednih zemalja koji utiču na povezivanje i jačanje konkurentnosti i promovišu ideju regionalne i multinacionalne saradnje.
 

Takvi projekti su, prema njenim rečima veoma važni za opštine kao što su Tutin, Sjenica, Prijepolje, koje imaju intenzivnu saradnju sa susednim opštinama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
 

Direktore birati na konkursu

 

Marko Đurišić iz DS-a predložio je da se prilikom izbora direktora turističkih organizacija, pre nego što ih imenuje vlada, odnosno lokalna samouprava, obavezno raspiše konkurs.
 

U suprotnom, prema njegovom mišljenju, i to mesto biće jedno od onih na koja se postavljaju partijski ljudi, koji možda neće ispunjavati potrebne uslove pa se neće doći ni do željenih rezultata.
 

Poslanica Olena Papuga iz LSV je ukazala na potrebu da budući direktori turističkih agencija moraju imati najmanje sedam godina radnog iskustva i pet godina u turizmu, jer bi, kako je rekla, direktor koji obavlja tu funkciju trebalo da ima završen fakultet turističko ugostiteljskog smera, a ne kako sadašnje izmene zakona predvidjaju da – društveno humanističkog smera.
 

Dejan Nikolić iz DS se složio sa ovim predlogom jer, kako je rekao, nije dobro da prvi čovek turističke organizacije, nije radio u turizmu.
 

On je takođe ukazao da su turističke organizacije kakve danas imamo u Srbiji prevaziđen model i da bi, po ugledu na druge zemlje Evrope, trebalo uvoditi poslovanje turističkih bordova.
 

Ministar Ljajić se složio da sadašnji model turističkih organizacija, naročito u lokalnim sredinama, jeste prevaziđen i da je intencija da se pređe na turistički menadžment.
 

Povećati kazne

 

Poslanik ZZS Blagoje Bradić je naglasio da su predviđene kazne za turističke agencije u rasponu od 120.000 dinara do 800.000 dinara nedovoljne, već da bi ih trebalo povećati od 500.000 do dva miliona dinara.
 

– Uloga kazni je u odvraćanju, a ne samo u kažnjavanju – rekao je on, navodeći da smatra da bi povećanje kazne dovele do tog clja.
 

Ministar Ljajić je odgovorio da kazne nisu jedine predviđene sankcije, već da postoji mogućnost zabrane rada turističkim agencijama, ali i oduzimanje licence.
 

On je mišljenja da bi zakon trebalo da štiti putnike, ali i turističke agencije, jer je namera predlagača da se uvede red u rad turističkih agencija.
 

Poslanici će u 14 početi raspravu o Predlogu Zakona o nacionalnim parkovima.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.