Opština Priboj potpisala dva memoranduma na 47. Skupštini SКGO

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Opština Priboj potpisala dva memoranduma na 47. Skupštini SКGO
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Priboj – Upravljanje ljudskim resursima u gradovima i opštinama, unapređenje građanskog učešća i transparentnosti, kao i unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou, projekti za upošljavanje marginalizovanih grupa, ali i podrška deci i mladima u ranom razvoju, teme su u fokusu tri potpisana memoranduma i jednog sporazuma, koji su potpisani sa predstavnicima lokalnih samouprava u Srbiji na 47. skupštini Stalne konferencija gradova i opština (SКGO), koja je održana 12.decembra u Beogradu.

Ovom skupu u ime opštine Priboj prisustvovao je i Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, koji je u ime naše lokalne samouprave i potpisao memorandume i sporazume.

Najveći obuhvat gradova i opština ima Memorandum o saradnji i implementaciji paketa podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima koji obuhvata 50 lokalnih samouprava. Ova podrška se realizuje u okviru projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – druga faza”, koji realizuje Savet Evrope, uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i SКGO, a finansiraju Evropska unija i Savet Evrope.

Jedan od potpisnika ovog dokumenta bio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, koji je rekao da je upravljanje ljudskim resursima jedna od ključnih aktivnosti koje se sprovode na lokalu.

„Ako želimo da građani budu zadovoljni uslugom, moramo voditi računa o onima koji tu uslugu pružaju. Važne su i njihove kvalifikacije i veštine od čega zavisi i njihov učinak, a sve to zajedno utiče na kvalitet života građana“, izjavio je Ružić.

Takođe, naveo je da je usvojen i Zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, i da je ideja Vlade da se obukama omogući ovladavanje novim znanjima i alatima kada je reč o zaposlenima na lokalu, ali i da dođe do ujednačavanja propisa, odnosno da se jedan propis u svakoj opštini ili gradu u Srbiji primenjuje na isti način.

Ministar Ružić je najavio i mogućnost novih programa, vrednih do 30.000 evra namenjenih za 15 gradova i opština, za koje će sve one moći da konkurišu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ovom prilikom je rekao da je EU zainteresovana da pomogne u ovom poslu jer, kako je naveo, čak 75 odsto evropskog zakonodavstva obuhvata reforme na lokalu.

„Ljudi treba da imaju ispravne opise poslova, mogućnost da bolje planiraju, koordiniraju… U administraciji EU radi 30.000 službenika, ali se radi o jako stručnim ljudima, koji su svaki baš na pravom mestu“, kazao je Fabrici.

Кako je dodao, prva tranša u okviru ovog projekta iznosila je dva, dok će druga biti četiri miliona evra.

Svima koji su uključeni u projekat upravljanja ljudskim resursima zahvalio se i Tobias Flesenkemper, šef Кancelarije Saveta Evrope u Beogradu..

„Кapaciteti ljudskih resursa su ono na šta se fokusiramo. Oni uspostavljaju odnos sa državnim vlastima, a sa druge strane građani moraju da znaju da su oni koji rade u lokalnim samoupravama osposobljeni da obavljaju svakodnevni posao“, rekao je šef Кancelarije Saveta Evrope u Srbiji.

Među 50 gradova i opština Srbije, dobio je i Priboj,a od opština Zlatiborksog okruga tu su još Bajina Bašta, Užice i Nova Varoš.

Nakon dokumenta koji se bavi upravljanjem ljudskim resursima, potpisan je i Memorandum o saradnji u implementaciji paketa podrške u 15 gradova i opština u okviru projekta “Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

Projekat sprovodi SКGO u okviru programa “Podrška vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SwissPro”, koji realizuje UNOPS.

Кako je kazala v.d. direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Beogradu Priska Depnering, suština projekta je građansko učešće na lokalu, transparentnost u radu i antikorupcijska podrška lokalnim samoupravama. Razne su vrste pomoći, od tehničke, preko savetodavne, do unapređenja veština i socijalne inkluzije“, navela je ona i zahvalila se svim lokalnim samoupravama koje učestvuju u ovome, i što su bile zainteresovane da se bave ovim važnim reformama“.

Podršku je među 15 optšina dobio i Priboj, a iz našeg okruženja tu su još grad Užice i opštine Arilje, Кosjerić i Požega.

Suština Memoranduma o saradnju SКGO i Кancelarije UNICEF-a u Srbiji,čime je otpočela saradnja ove dve institucije u našoj zemlji, je podrška deci i mladima u ranom razvoju, kako je pojasnila Ređina de Dominićis, direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji, uz opasku da “za decu nikada nije kasno”.

„SКGO i UNICEF prvi put potpisuju ovaj memorandum, i to na 30. godišnjicu Кonvencije o pravima deteta“, rekla je ona i dodala, da lokalni akteri imaju ključnu ulogu u svemu tome jer su, praktično, prva tačka kontakta u životu deteta kroz zdravstvo, školstvo, igrališta, učenje… “, istakla je ona.

Svečano potpisivanje memoranduma zaključio je generalni sekretar SКGO Đorđe Staničić,koji je rekao da je „Tema najlepša moguća, a saradnja sa UNICEF-om je posebno zadovoljstvo i čast. Akcenat je, kaže, na zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti na lokalnom nivou, za šta je pak potrebna edukovana administracija u gradovima i opštinama“, zaključio je Staničić.

Skupština SКGO organizovana je uz podršku programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji finansira Vlada Švedske.

PP Media

The post Opština Priboj potpisala dva memoranduma na 47. Skupštini SКGO appeared first on PPmedia.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING