Opštinama minus umesto razvoja

POKUŠAJ Vlade Srbije da ujednači regionalni razvoj ostao je samo na rečima jer potezima koje povlači pokazuje upravo suprotno – siromašne opštine će postati još siromašniji, a bogati gradovi i dalje će biti „meke“ za većinu (ruralnog) stanovništva.

Većina lokalnih samouprava u Srbiji nije zadovoljna odlukom da se pitanje zapošljavanja rešava tako što će svaka opština morati da uloži „dinar“ iz svog budžeta da bi dobila još jedan od Republike. Najnerazvijenije opštine, prosto, imaju i najmanje para.

Nacionala služba za zapošljavanje godinama sprovodi program po kojem svaka opština mora da izdvoji deo novca da bi dobila pomoć od službe.

– Najviše novca za programe zapošljavanja izdvojio je Leskovac (80 miliona), Kruševac (41 milion), a Nova Varoš i Čačak po 30 miliona dinara – kažu u NSZ. – Od devastiranih područja, najviše su prikupili Prijepolje i Vladičin Han (po 20 miliona), a potom Tutin (17,6 miliona dinara). Ukupno 80 nerazvijenih opština je izdvojilo 867 miliona dinara.

NSZ će širom Srbije razdeliti još 421 milion dinara poslodavcima koji odluče da otvore nova radna mesta, zatim 383,8 miliona dinara za javne radove, 310 miliona dinara za organizovanje stručnih praksi, 252,8 miliona dinara za bespovratne kredite onima koji nameravaju da pokrenu sopstveni biznis…

U nerazvijenim opštinama kažu da je sve to – kozmetika.

– Mi smo sakupili dva miliona dinara, a od NSZ dobijamo 700.000, a sve to nije ni usmereno za trajno reševanje problema – kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa. – Ovaj novac troši se na različite prakse i usavršavanja, ali mali broj korisnika zaista nađe stalni posao. Nezaposleni sada dobijaju sertifikate, koji su uglavnom beskorisni, a potraga za radnim mestom uglavnom se svodi na obuku i volontiranje.

Da bi država morala više da se isprsi smatraju i u opštini Trgovište, koje zapošljavanje finansira sa pet miliona dinara.

– Da bi se osetio boljitak potrebno je da država izdvoji najmanje pet puta više novca od nas – kaže prvi čovek opštine Nenad Krstić. – Postojeći odnos nije realan, jer se ljudi upošljavaju privremeno i na kratak rok.

Odluka o „podsticanju zapošljavanja“ nije jedina na koju čelnici opština imaju prigovor. Potezom Ministarstva finansija, kojim se smanjuju porezi na zarade, posebno su rezignirani.

– Predložene mere svode se na otimanje para opštinama i novu, najgoru centralizaciju u poslednjih deset godina – smatra Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). – Da sve bude gore, pre samo šest meseci opštinama su ukinuti izvorni prihodi u okviru marketinškog ukidanja parafiskalnih nameta, čime su samo data krila sivoj ekonomiji. Tada je opravdanje bilo da je porez na zarade dovoljan prihod za lokalne samouprave. To je, čak i za naše prilike, neviđeno licemerje.

Paunović kaže da najavljene mere Ministarstva finansija neće pomoći ni privredi ni radnicima, već samo tajkunima:

– Trpeće svi koji zavise od lokalnih investicija u infrastrukturu, jer će se upravo tu štedeti.

GUBICI

PORESKOM reformom će Vranje izgubiti oko 130 miliona godišnje, a Surdulica oko 30 miliona dinara. U Regionalnoj razvojnoj agenciji Bačke kažu da će zahvaljujući „poreskoj reformi“ opštine imati manje sredstava za obdaništa, domove zdravlja, lokalne puteve, komunalne usluge…

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.