Otvoren Beogradski festival evropske književnosti

26. 06. 2013.

Otvoren Beogradski festival evropske književnosti

U holu Doma omladine (DOB) gde uvek vladaju gužva i galama ođednom se sve utišalo kada se pesnik, urednik „Arhipelaga“ Gojko Božovicvh večeras obratio okupljenima, najavljujući da želi da otvori drugi Beogradski festival evropske književnosti tako što će Duško Novaković izgovoriti pesmu posvećenu Zbignjevu Herbertu..

Tako je na delu pokazao šta je njemu i DOB-u bila želja kada su prošle godine odlučili da organizuju prvi Beogradski festival evropske književnosti kao jedan multidisciplinarni kulturni događja koji bi pokazao da književnost ne mora da bude dosadana, nečitka i neatraktivna, a da ipak bude na najvišim estetskim kvalitetima.

Ne samo da je jedan od vodećih savremenih srpskih pesnika, izgovorio pesmu koja je pažljivo slušana, jer je zavladala mrtva tišina već je publika mogla i da posmatra izložbu crteža, fotografija i rukopisa Zbignjeva Herberta (1924-1988), velikog poljskog pesnika i jednog od najvećih evropskih pesnika XX veka.

Tako su doživeli mnogo prijatniji i upečatljiviji doživljaj te poezije, nego da su je slušali kako se izgovara sa klasičnog podijuma.

Božović je bez dugih i komplikovanih kritičarskih analiza, pustio da publika uživa u živoj reči, a samo je dopunio osnovnim podacima koji se odnose na neka od najvažnijih Herbertovih dela, pre svega, stihove o Mister Kogitu koje je pisao do kraja života i koji su dostupni na srpskom u uzdanju „Arhipelaga“

U književnjmom delu festivala u velikoj sali DOB- a program je bio posvećen prozi Mihajla Pantića koji je razgovarao sa publikom i čitao svoje nove priče iz knjige „Hodanje po oblacima“, a publici je piredio specijalno iznenađenje otkrivši da još ima svoj bend „Prosefor Salmon“ koji je njegovo muzičko ime.

Tanjugu je najbolji znalac srpske pop scene Peca Popović rekao da je to bend koji još iz studentskih dana svira pop muziku 60-tih i 70- tih godina, a imaju i nekoliko svojih pesama, a „Prijepolje bluz“ im je zaštitni znak.

U okviru filmskog programa Festivala večeras su mogli besplatno da vide projekciju filma „Hadersfild“ Ivana Živkovića koji je snimljen prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca.

Učesnici ovogodišnjeg, drugog Beogradskog festivala evropske književnosti su i poznata francuska književnica Florans Noavil, nova zvezda evropske književnosti Goce Smilevski, Igor Štiks, čiji je roman „Elijahova stolica“ preveden na šest evropskih jezika i pretočen u višestruko nagrađivanu pozorišnu predstavu, jedan od najzanimljivijih postjugoslovenskih pisaca Muharem Bazdulj, kao i poznati domaći pisci Srđan V. Tešin i Živorad Nedeljković.

Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti.

okviru retrospektive „Književnost na filmu“ biće prikazana dva domaća, jedan francuski i jedan slovački film.

ored filma „Hadersfild“, to su i „Logor posrnulih žena“ Laca Halame (prema romanu Antona Balaža „Logor posrnulih žena“), „Petrovgradska prašina“ Ilije Torbice (prema romanu Vojislava Despotova „Petrovgradska prašina“) i „Ljubavnici kafea Flor“ Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar).

Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, drugi Beogradski festival evropske književnosti održava se od 25. do 28. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa „Književnost na filmu“.

Izvor:

Tanjug

Nema komentara.

Ostavi komentar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.