Parlament BiH pod opsadom: Parlamentarci pripremaju prijavu protiv …

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Parlament BiH pod opsadom: Parlamentarci pripremaju prijavu protiv …
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Parlament BiH pod opsadom: Parlamentarci pripremaju prijavu protiv organizatora prosvjeda zbog uzimanja talaca

Foto: Klix.ba/facebook, Agencija Anadolija

ZATRAŽENO je da se oboljeloj Belmini Ibrišević hitno izda JMBG radi odlaska na liječenje u inozemstvo, dok prosvjednici nastavljaju prosvjedovati ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu. Malena je matični broj i dobila, ali građani ne prestaju s prosvjedom.

Prosvjednici potpuno blokirali zgradu Parlamenta

Ispred zgrade Parlamenta BiH danas se odvija prava drama. Klix.ba javlja da se poslijepodne okupilo više stotina građana koji mirnim prosvjedom žele iskazati negodovanje zbog toga što Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMBG-u, već privremeno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

Pred Parlament je oko 11,30 stigla specijalna policija te se rasporedila ispred dva ulaza prema kojima su nakon toga krenule dvije skupine, na čelu s majkama s bebama koje nemaju matični broj. Prosvjednici su uspjeli blokirati zgradu Parlamenta, čiji su službenici ostali “zarobljeni” unutra. Jedna je službenica preskočila ogradu ispred zgrade i uspjela pobjeći, dok su neki drugi službenici pokušali pobjeći kroz prozor sa stražnje strane, ali su ih prosvjednici spriječili.

U zgradi Parlamenta nalaze se zastupnici, službenici, kao i sudionici sedme godišnje skupštine European Fund for Southeast Europe (EFSE) iz više zemalja.

Specijalci iz RS-a dolaze “osloboditi njihove zastupnike

Oko 16 sati prosvjednicima se pridružilo stotinjak građana koji su prosvjedovali za spas kanjona Ljute, a Klix.ba je javio da službenici pokušavaju izaći iz zgrade tunelima.

Oko 16,15 osiguranje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande izašlo je na sporedni ulaz i pri pokušaju bijega gurnuli su prosvjednika koji je pao na betonski stup i ozlijedio se. Nekoliko minuta prije toga više je službenika uspjelo pobjeći kroz prozore.

Oko 16,55 javljeno je da u Sarajevo dolazi specijalna policija iz tzv. Republike Srpske kako bi “oslobodili” njihove parlamentarce. Nešto prije toga pred Parlament su kao podrška došli motociklisti koji su prepriječili okolne uličice. Situacija je i dalje napeta i neizvjesna.

Oko 17,15 pripadnici specijalne policije KS napravili su kordon ispred Parlamenta BiH. Ispred njih su stale majke s bebama u kolicima.

Prosvjednici viču: “Hoćemo zakon” te su poručili da neće nasjedati ni na kakve provokacije i neće napraviti nikakav incident što bi, kako su istaknuli, parlamentarci koji su u zgradi očigledno željeli. “Mi ostajemo ovdje, a vi možete unutra samo trunuti”, poručili su im.

Parlamentarci su pozvali troje predstavnika prosvjednika na pregovore, što su im prosvjednici i ispunili te su predstavnici ušli u zgradu.

Službenici tvrdili da im je pozlilo kako bi uz pomoć ekipa Hitne pomoći izašli iz zgrade

Redakciji Klix.ba se iza 18 sati obratila skupina službenika u Parlamentu koja apelira na prosvjednike da ih puste da izađu. “Nismo ništa krivi, mi ne donosimo odluke, pustite nas da idemo kućama našoj djeci”, poručili su.

Prosvjednici ne dopuštaju pripadnicima Hitne pomoći da uđu u zgradu Parlamenta BiH. Navodno zastupnici u Parlamentu zovu Hitnu pomoć tvrdeći da im je pozlilo kako bi uz pomoć ekipa Hitne pomoći izašli iz zgrade.

Iza 19 sati objavljeno je da pregovori s predstavnicima parlamentaraca nisu urodili plodom. Na novoj sjednici 17. lipnja najvjerojatnije neće sudjelovati zastupnici iz RS-a, što znači da neće biti kvoruma i ponovo se neće moći donijeti zakon.

Kako je novinarima potvrdio glumac Feđa Štukan, pregovori su propali zbog “nemogućnosti stranaka da se dogovore o usvajanju Zakona”.  “Puno riječi. Ni o čemu nismo konkretno pričali. Opet je ista priča. Federalni zastupnici svaljuju odgovornost na one iz Republike Srpske (RS), RS na njih. Nisam razumio s kojeg je nivoa na koji, koja općina, koji kanton. Ništa nisu rekli pametno, a da bih ja vama mogao prenijeti”, rekao je te dodao da zastupnici iz RS-a govore da se situacija pogoršava, te da “može doći do sukoba na svim nivoima”.

Građanima je poručeno da o njima ovisi hoće li otići kućama ili ostati, ali su zamoljeni da u slučaju ostanka i dalje budu jednako dostojanstveni. Zasad još nitko nije otišao.

Iza 20 sati u zgradu Parlamenta unesena je hrana, a liječnici su iz zgrade Vijeća ministara u kolicima izveli jednu stariju ženu. Jedna skupina ljudi najvjerojatnije će i noćas ostati na ovom mjestu. Kiša samo što nije počela padati.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanković Lijanović izašao je iz zgrade i razgovara s okupljenima koji mu skandiraju “Lopove” i “Mesaru”. Jednom dijabetičaru koji se nalazi unutra donesen je inzulin i je on sada dobro. Prosvjednici su potvrdili da će dopustiti kolima Hitne pomoći i liječnicima da prođu do zgrade kako bi se ukazala pomoć onima kojima je potrebna. Rekli su da će naknadno ocijeniti hoće li navedene osobe pustiti da iz zgrade budu prebačene u bolnicu ili na kućno liječenje.

Predstavnici policijskih agencija su u 22 sata trebali održati sastanak povodom prosvjeda, ali rezultat sastanka još nije objavljen.

Zaposlenici – taoci: Pustite nas, nismo vam mi krivi, ni naša djeca nemaju JMBG!

U međuvremenu su se oglasili i “zatočenici” koji je oko 1 500, kako javlja AA.

“Osim što je zaposlenima protupravno onemogućen izlazak i kretanje, ne dozvoljava se ili ograničava unos hrane i medicinskih potrepština. Neprihvatljivo je da se za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava bori kršenjem istih tih ljudskih prava. Također, molim da obavijestite javnost, da zatočeni zaposlenici državnih institucija upravo dogovaraju podnošenje kaznene prijave protiv organizatora prosvjeda po članu 191. Kaznenog zakona BiH (uzimanje talaca), zbog oduzimanja ili ograničavanja slobode kretanja, a za što je predviđena kazna zatvora od minimalno tri godine”, navodi u priopćenju za medije Alvid Hubijar, stručni savjetnik iz Generalnog sekretarijata u Vijeću ministara BiH.

“Državni službenici ne donose odluke, i mi smo građani, a i mi smo u poziciji da i naša djeca nisu dobila putne isprave i JMBG jer o ovom pitanju odlučuju donositelji političkih odluka koje smo izabrali. Sindikat zaposlenika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva građane koji protestiraju da omoguće službenicima iz Zgrade Vijeća ministara da odu svojim kućama i time pokažu da nisu oni ti koji ugrožavaju ljudska prava i slobode drugih”, zaključuje se u priopćenju.

Objavljeno je i da je troje sudionika prosvjeda ozlijeđeno kada je službeni automobil pokušao napustiti zgradu. Osiguranje je odgurnulo dvojicu mladića i jednu djevojku kako bi auto mogao proći. Nakon toga mladići su vozilom Hitne pomoći prevezeni s prosvjeda.
 
Malena Belmina će dobiti matični broj

Šemsudin Maljević, jedan od sudionika prosvjeda, okupljenim je prosvjednicima rekao da će bolesna djevojčica Belmina Ibrišević dobiti matični broj po hitnom postupku. Kako je potvrdio za AA, upućen je hitni dopis Ministarstvu unutarnjih poslova Tuzlanskog Kantona da se Belmini Ibrišević izda matični broj, kako bi djevojčica mogla dobiti putne isprave i otputovati u Njemačku na liječenje.

 Prosvjednici traže da se ministri i zastupnici do kraja mandata odreknu po 30 posto plaće u korist fonda solidarnosti za liječenje teško oboljelih

Prosvjednici također traže da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu primiti medicinski tretman u BiH, po uzoru na zemlje regije te traže da se fond financira iz budžeta BiH.

Zahtijevaju da se ministri i zastupnici u oba doma Parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 posto svojih ukupnih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih.

Zatražili su i da građani okupljeni ispred institucija BiH budu zaštićeni od prekršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i parkiranju, jer, kako su naveli, njihovi motivi i namjere u zaštiti osnovnih ljudskih prava su iznad domaćih propisa.


MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING