Penzionerima pare ležu od petka

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Penzionerima pare ležu od petka

Ostalo je još četiri dana do otvaranja telefonske linije i opcije na internet-portalu Uprave trezora za prijavljivanja za jednokratnu pomoć države – 100 evra svim punoletnim građanima. Prijavljivanje će trajati od 15. maja do 5. juna i biće jednostavno i brzo. Dok će isplata penzionerima i korisnicima novčane socijalne pomoći biti automatska i početi 15. maja, ostalim punoletnim građanima novac će početi da leže na račune najkasnije od 1. juna.

Foto: Novosti

Pravo na novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan stupanja na snagu Uredbe, 24. aprila, imaju aktivno prebivalište, sa važećom ličnom kartom. Prilikom prijavljivanja, preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt-centra, čiji će broj biti objavljen neposredno pred početak prijave 15. maja, građani će ostavljati samo tri podatka. To su JMBG, registarski broj važeće lične karte i naziv banke kod koje je otvoren račun ili žele da im bude otvoren račun.

– Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni – kažu u Ministarstvu finansija. – Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije. Primaoci privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti moraju da se prijave, kao i stariji od 65 godina ako nisu penzioneri.

Isplata za primaoce penzija i novčane socijalne pomoći počeće 15. maja. Ukoliko neko od njih nema tekući račun, biće mu u ovu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u Banci “Poštanska štedionica”, koji će biti ugašen kad podignu novac.

Državljani koji nemaju tekući račun prilikom podnošenja prijave treba da se izjasne u kojoj banci žele da im se otvori jednokratni namenski račun. Dodatnih troškova nema.

– Pošto državljanin podigne novac, namenski račun će biti ugašen – objašnjavaju u Ministarstvu finansija. – Novac sa tog računa se podiže u gotovini, ali ako korisnik želi, može u ugovornom odnosu sa bankom da definiše i dodatne usluge koje bi kod nje koristio, a koje bi se odnosile na navedena sredstva. Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njim može da raspolaže kao što to i inače čini. Nije predviđeno da se novac direktno preusmeri humanitarnim organizacijama, a to državljanin može sam da uradi nakon što podigne novac.

Jednokratna pomoć ne može da bude uplaćena na tuđ račun, a lična karta je neophodna svima. Po našem zakonu, ličnu kartu moraju da poseduju i oni koji nisu punoletni već od 16. godine. Oni kojima je lična karta istekla tokom vanrednog stanja neće ostati bez 100 evra. Imaće ga i rođeni u Srbiji, iako su radili van zemlje i primaju penziju iz inostranstva, državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili BiH, pod uslovom da imaju aktivno prebivalište u našoj zemlji.

PO AUTOMATIZMU

JEDNO od najčešćih pitanja sugrađana bilo je da li samo nosilac socijalne pomoći dobija 100 evra po automatizmu, a ostali članovi iste porodice treba da se prijave. Odgovor iz Ministarstva finansija je da svi punoletni članovi dobijaju novac po automatizmu.

Novosti

The post Penzionerima pare ležu od petka appeared first on PPmedia.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×