Подршка женском предузетништву – Свечано уручена опрема за почетнице у бизнису

Идеја пројекта Форума жена Пријепоља је да кроз активности које трају годину дана промовише женско предузетништво и значај економског оснаживања жена. Прошло је девет месеци од почетка реализације пројекта, а на свечаном уручењу представљени су досадашњи најзначајнији резулатати.

Имали смо едукације и доста медијских садржаја који су промовисали и подржавали пре свега младе жене које су желеле да реализују своју предузетничку идеју – каже председница УО Форума жена Пријепоља Милева Малешић.

Пројекат „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“, Форум жена Пријепоља реализује у оквиру трогодишњег пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“, који спроводи Агенција за родну равноправност и оснаживање жена у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Владе Србије, уз финансијску подршку Европске уније.

Тај пројекат има за циљ да подржи Владу Републике Србије да спроводи националне и међународне обавезе које је преузела у пољу родне равноправности. Један од тих резултата је економско оснаживање жена, које је прознато као један од циљева Националне стратегије за родну равноправност. Нама је јако драго да ми на овом пољу можемо да сарађујемо са женским организацијама и да на тај начин подржавамо и њих, али и да директно дођемо до жена на терену – истиче из Агенције за родну равноправност и оснаживање жена Оља Јанковић Лековић.

Регионална развојна агенција Златибор од 2002. године реализује пројекте који су у вези са економским оснаживањем жена. Искуство је показало да су идеја и одважност важне за покретање сопственог бизниса.

Ми који долазимо из неких институција, удружења, организација за директну подршку женама, ту смо да вам на неки начин дамо смернице како вашу идеју да разрадите, о чему све треба да размишљате, које вам је то тржиште, шта вам је све то непоходно да би покренуле сопствени посао – каже из Регионалне развојна агенција Златибор Наташа Кнежевић.


Буџетом општине Пријепоље сваке године определи се одређени износ средстава за подстицаје запошљавања, ове године то је 7 милиона динара, истакао је члан општинског већа задужен за привреду Едиб Кајевић. Поред тих средстава, важна је још једна компонента у оснаживању жена да покрену сопствени бизнис.

Мислим да је јако битно да се кроз медијску промоцију пруже информације женама предузетницама, посебно у овим нашим срединама које и даље имају тај одређени степен патријархалности. Увек се у први план истичу они мушкарци који раде, а на овај начин кроз медијску промоцију мења се слика о томе – каже члан Општинског већа Едиб Кајевић.

Национална служба за запошљавање кроз Активне мере политике запошљавања подстиче развој женског предузетништва. Из године у годину, приметна је тенденција раста броја жена које се пријављују за средства. На скупу су предствљени подаци за 2018. и 2017. годину.

Од 177 захтева, 63 захтева је било од стране жена, или 36 одсто. Од 83 лица која су добила средства 43 су жене. Тај тренд се наставио и 2018. године, где је од 129 захтева 71 захтев био од стране жена, а од 80 лица која су добила средства 42 жене су кориснице субвенција, односно 52,5 одсто – рекао је предстваљајући податке Александар Стикић из Филијале НСЗ Пријепоље.

Женама чије су бизнис идеје оцењене као најбоље уручени су ваучери. Опрему у вредности од  од 80000 динара добиле су Мирела Брбовић која је у центру Пријепоља отворила дечију играоницу, Санела Рвовић, која отвара козметички салон у Новој Вароши, Славојка Рељић која се у породичној кући у селу Јабука бави производњом природних сапуна на бази лековитог биља и уља и Нада Лојаничић из Нове Вароши, која ће се бавити плантажним узгајањем шипурка.

Мени је највише помогао семинар, дао ми је велику мотивацију коју баш у том тренутку и нисам имала – рекла је добитница опреме Санела Рвовић.

Слично мишљење дели и власница дечије играонице Мирела Брбовић.

Нама је највише помогло кад је на ТВ Форум објављена репортажа о нашој играоници. После тога, доста се јавило и дошло да види простор, закаже рођендан и доведе своју децу.

Пројекат Форума жена Пријепоља „Медији у функцији подстицања женског пшредузетништва“ трајаће до септембра ове године, али је истакнуто како то неће бити крај активностима оснаживања жена да започну сопствени бизнис и промоцији могућности које би им помогле да се одваже да самостално послују.

Ускоро видео прилог

The post Подршка женском предузетништву – Свечано уручена опрема за почетнице у бизнису appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.