Policijski čas od 108 sati, od četvrtka do sledećeg utorka?

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv epidemije virusa korona najverovatnije će sutra ili u sredu razmotriti meru totalne zabrane kretanja za vreme uskršnjih praznika, koja bi, prema najrigoroznijem scenariju, podrazumevala uvođenje policijskog časa u trajanju od čak 108 sati – od četvrtka u 17 časova do utorka u pet ujutru.

Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prema našim informacijama, iako ima i predloga da se postepeno uđe u relaksaciju mera, među strukom preovlađuje mišljenje da se sa njima sačeka još desetak dana, koji se procenjuju kao najkritičniji kada je reč o kovidu 19.

Zato je zasada izvesnije da će i narednog vikenda, tokom kojeg “pada” Uskrs, na snazi ostati rigorozne mere zabrane kretanja, a ostaje da se vidi da li će biti “preslikan” model policijskog časa od petka po podne do ponedeljka ujutru, ili će se on produžiti i trajati od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, odnosno od 17. do 21. aprila.

Tokom proteklog vikenda, 680 građana zatečeno je na ulici u vreme policijskog časa, a bez radnog naloga ili drugog opravdanog razloga zašto krše zabranu kretanja. U pritvoru zbog kršenja mera samoizolacije je 123 ljudi.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević zahvalio je juče ogromnoj većini sugrađana koji su proteklog vikenda ispoštovali do sada najdužu zabranu kretanja, u trajanju od 60 sati. On je poručio da smo, ako budemo disciplinovani i narednih desetak dana, vrlo blizu da pobedimo virus.

-Grad je spreman da prilagodi funkcionisanje sistema ukoliko se donese odluka da zabrana kretanja pred nastupajuće praznike bude duža – istakao je Nikodijević, i naglasio da je za vikend dezinfikovano oko 100.000 kvadrata prostora, pre svega zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite, kao i više od 1.000 vozila javnog prevoza i hitne pomoći.

Epidemiolog Branislav Nestorović smatra da bi mera zabrane kretanja, koja bi praktično trajala pet dana, možda bila previše, i predlaže da neke prodavnice rade u subotu, kako bi građani mogli da dokupe ono što im je od namirnica potrebno.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je juče da bi jedna od prvih mera kojima bi se relaksiralo vanredno stanje zbog virusa korona mogla da bude otvaranje zelenih pijaca, ali u “ograničenom kapacitetu i uz specijalne mere”.

– To je jedna od mera koje ćemo predložiti – rekao je Nedimović, ali i dodao da ćemo morati ipak da sačekamo desetak dana kako bismo videli kako će se situacija razvijati.
Pijace bi, kada dođe do relaksacije mera, trebalo da rade sa znatno manjim brojem tezgi, uz veće rastojanje, a neće se dozvoljavati stvaranje redova i gužvi, odnosno svi će morati da poštuju neophodno rastojanje.

OBAVEŠTENjE NA VREME

GRAĐANI će o eventualnom produžavanju policijskog časa uoči predstojećeg vikenda i Uskrsa biti obavešteni na vreme, kao što su i o dosadašnjim merama bili informisani – izjavio je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Prema njegovim rečima, epidemiloška situacija u našoj zemlji analizira se iz sata u sat, te će na osnovu tih analiza struka odlučiti da li je potrebno uvesti restriktivnije mere. Odgovarajući na pitanje može li građanima starijim od 65 godina da se omogući šetnja tokom trajanja policijskog časa koji važi za sve građane, Gojković je rekao da o tome odlučuje struka, i napominje da je ona upravo iskazala visok stepen zabrinutosti za najstarije sugrađane.

Novosti

The post Policijski čas od 108 sati, od četvrtka do sledećeg utorka? appeared first on PPmedia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.