Pomoć države malim gazdinstvima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Pomoć države malim gazdinstvima

Pomoć poljoprivrednicima, kako bi se otklonile mere pandemije, sada je već izvesna i iznosi 2,6 milijardi dinara. I dok pojedini ekonomski stručnjaci smatraju da je ona namenjena samo za velike poljoprivredne proizvođače, i da će bez nje pretežno ostati mali i srednji, nadležni tvrde upravo suprotno. Sva pomoć upravo je usmerena na njih, uz jedini uslov da su registrovana i aktivna poljoprivredna gazdinstva.

Novac je proizvođačima na raspolaganju od danas, kroz dve uredbe – o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i o finansijskoj podrški gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita. Deo novca namenjen je za direktna davanja i pravo na to ima svako poljoprivredno gazdinstvo koje se nalazi u registru i ima aktivni status. Oni koji traže novac za povrtarstvo ili stočarstvo, moraju da imaju upisane površine na kojima gaje povrće u zaštićenom prostoru ili da su vlasnici krava, ovaca ili koza, koje su obležene i registrovane.

Kako se navodi u donetoj Uredbi o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, pravo na pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bilo da su nosioci gazdinstva ili njegovi članovi, a imaju više od 70 godina. Povrtarima je dostupno 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine, pod povrćem u plastenicima. Po gazdinstvu najviše može da se dobije do 90.000 dinara.

Kada je reč o stočarima, oni mogu da dobiju 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara, 500 dinara po ovci ili kozi, maksimalan iznos za ovo je 20.000 dinara. Na 800 dinara po košnici mogu da računaju stariji pčelari, a najviše mogu da dobiju 20.000 dinara. Za realizaciju ove uredbe, država je izdvojila 1,15 milijardi dinara.

Ova jednokratna pomoć nema veze za subvencijama koje država dodeljuje poljoprivrednicima u Srbiji, i koje su mnogo veće od ovoga.

– Svaki dinar koji uđe u poljoprivredu je dobrodošao – ispričao nam je agroekonomista Milan Prostran. – Kada je reč o kreditima, najveći broj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, koji u ukupnoj strukturi čine 80 odsto, neće moći da dođe do tih para. Mali beže od kredita, jer im je to omča oko vrata. Nisu ekonomski sposobni da se nose sa kreditnim aranžmanom. Poljoprivrednicima je isto bitno da im država isplati sve što im duguje. A i da im otvori pijacu. Jer i to što malo proizvedu, uglavnom su prodavali na pijacama. Treba imati na umu da se kod malih i srednjih gazdinstava nalazi 90 odsto zemljišnog i stočarskog potencijala.

Da je svaka pomoć dobrodošla, potvrdio nam je i Goran Daničić, povrtar iz Svoljaka. To neće nadoknaditi gubitke, ali može da koristi za nabavku repromaterijala.

– Dobro je da se poljoprivredniku na neki način pomogne – kaže Daničić. – Celer je ovih dana prodavao na kvantašu, a sada dolaze na red kupus i tikvice. Da rade restorani, hoteli i drugi objekti i cena bi bila drugačija. Sada sam celer prodavao za 70 dinara po kilogramu, a da je sve normalno bio bi i 100 dinara za kilogram.

DRŽAVA KREDITIRA DEO KAMATE

Država će da finansira deo kamate na kredite koje bi mogli da uzmu poljoprivredni proizvođači. Krediti će biti sa jedan odsto kamate, na tri godine. Njih mogu da uzmu sva poljoprivredna gazdinstva za razvoj stočarstva, da kupe životinje, ili plate premiju osiguranja, za nabavku hrane za životinje, kupovinu mehanizacije i opreme, za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Kredit mogu uzeti i za likvidnost. Pojedinac i preduzetnik mogu da uzmu kredit do šest miliona dinara, a firma do 18 miliona dinara. Iznos kredita za likvidnost je do tri miliona dinara.

Novosti

The post Pomoć države malim gazdinstvima appeared first on PPmedia.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×