Potomci solunca Stojana Ivanovića čuvaju slike od pre jednog veka

Na rastanku, posle demobilizacije, naredniku Stojanu Ivanoviću, seljaku iz požeškog sela Radovci, posilnom kod vojvode Petra Bojovića, vojskovođa je poklonio sliku u uniformi sa ordenjem i posvetom, koju potomci čuvaju kao jednu od najdražih uspomena.

Stasiti i razboriti seljak proveo je uz vojvodu sedam godina vojevanja, sve dok nisu završili tri rata – dva balkanska i Prvi svetski.

– KAO redov, odmah po mobilizaciji 1912. godine, đed Stojan Ivanović (1891-1976) dodeljen je za posilnog pukovniku Petru Bojoviću, načelniku štaba Prve armije. Na ratištima je od Kumanova stigao do Jedrena, pa kasnije bio na Bregalnici, prešao albansku golgotu, Krf, proboj Solunskog fronta – kazuje Vukosav Tomašević, novinar i privrednik, Stojanov unuk po majci Mileni, koja se udala u Prijepolje.

U domu Tomaševića živa su sećanja na susrete sa soluncem Stojanom ili iz majčinih priča.

– Đed Stojan vojvodu Bojovića nikad nije pominjao sedeći – podseća Vukosav. – Poklonjenu sliku držao je pored ogledala ispred koga se brijao. Često je o Bojoviću govorio kao o pravičnom i pravdoljubivom čoveku i vojniku, koji je sve poštovao i nije se stideo seljačkog porekla.

NA poleđini poklonjene fotografije Stojan je mastilom zapisao: maršal – vojvoda Petar Bojović. U nasleđe i amanet potomstvu predaju se uveličane i uramljene i druge slike i svedočanstva od pre jednog veka.

Sa zida kuće na pretke motri Stojanova fotografija, upućena rođaku, požeškom kafedžiji Svetu Dakiću, kao dopisnica sa Krfa, pristigla preko Ženeve s velikim zakašnjenjem.

Među dragim uspomenama je i slika solunaca u poznim godinama u rodnom selu – Stojana sa braćom Tatomirom i Mihailom i komšijom Jevremom, dok je četvrti brat Milojko ostao u „plavoj grobnici“ kraj ostrva Vido.

– Ponosan sam na činjenicu da đedovu Albansku spomenicu, kao i brata mu Milojka, čuva praunuk Ivan Ivanović, student iz Požege, koji s posebnom pažnjom brine i o ostalim dragocenostima – naglašava Tomašević.

DAR MUZEJU

– DAROVAĆU fotografiju vojvode Petra Bojovića za njegovu spomen-sobu u Novoj Varoši, koja se u tamošnjem muzeju otvara 1. novembra, povodom 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu – ističe Tomašević.
Izvor: Večernje novosti D.Gagričić

Izvor: PP Media Prijepolje
PP Media Prijepolje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.