Prava manjina: Pravoverniji smo i od Haga

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

TUŽILAC, okrivljeni, sudija, moguća kazna i olakšavajuće okolnosti – isto zvuči na srpskom i bosanskom, ali ako okrivljeni traži, mora da bude prevedeno sa jednog na drugi jezik. Skoro 50 predmeta čeka na suđenje samo u Osnovnom sudu u Prijepolju, jer tek odnedavno postoji sudski tumač za bosanski jezik.

Država Srbija u poštovanju manjinskih prava odavno je prevazišla sopstvene mogućnosti, ali i evropsku praksu. Pa kao kod „Nadrealista“ – sa srpskog na bosanski i hrvatski prevodi – „Ja čitam.“ I sve to parama poreskih obveznika.

Da bi poštovala sopstvene zakone, država Srbija morala je omogući prevođenje sa srpskog na bosanski, a onda i da plati tu uslugu. Svaki započeti sat prevođenja je 1.200 dinara, stranica prevoda 600, plus putni troškovi, a ako treba i noćenje.

– Suđenje čekaju uglavnom krivični predmeti, a advokati znaju da njihovi klijenti imaju prava na prevođenje. Kako ne možemo da obezbedimo tumača, predmeti stoje, a suđenja se odlažu – objašnjava za „Novosti“ Mileta Bezarević, v.d. predsednika suda u Prijepolju. – To je prvo počelo kod nas, a onda su advokati isto počeli da traže i u drugim gradovima, čak do Kraljeva i Čačka.

Kako bi rešio ovaj problem, Bezarević je pitao Apelacioni sud, koji je dobio odobrenje od Kasacionog suda, da može da angažuje jedinog tumača u zemlji, nedavno registrovanog u pokrajinskim vlastima, sa adresom u Novom Sadu. Dobio je odobrenje da mogu da koriste njegove usluge, ali će na red morati da pričekaju još mesec- dva.

Čak ni Haški tribunal nije imao para za rasipanje da prevodi sa srpskog na bosanski, ali Srbija je, očigledno, bogatija.

U jednom od poslednjih izveštaja o poštovanju manjinskih prava, potvrđeno nam je tada u Ministarstvu prosvete, rečeno da je Srbija u poštovanju prava pripadnika nacionalnih manjima iznad standarda Saveta Evrope. Čak nam je zamereno da deca pripadnici nacionalnih manjina često ne znaju dobro zvanični jezik države u kojoj žive i da im je to veliki problem kada treba da se integrišu u društvo.

Jedan od ovih primera je i uvođenje nastave na bosanskom u školama u Raškom okrugu. U svakom koraku ispoštovani su zakoni, ali su oni napisani tako da prevazilaze trenutne mogućnosti prosvetnog sistema. Traže više para, angažovanje dodatnih nastavnika, kako bi se nastava držala makar i za jednog učenika, ako je Bošnjak.

– U svemu što radimo, poštujemo zakone Republike Srbije – objašnjava Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća. – Tako je i sa uvođenjem nastave na bosanskom jeziku u škole, kao i kod izdavanja sertifikata nastavnicima koji će te časove držati. Pridržavali smo se Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji nam daje pravo da to radimo.

Osim zakona, ne postoji pravilnik koji bi uredio uslove pod kojima se izdaju licence. Sada već bivši ministar prosvete tražio je objašnjenje od Džudževića o tome kako mogu da izdaju licence, a da nisu poštovali procedure kako bi dobili ovlašćenja za taj posao. Džudžević tvrdi da je zakon dovoljan, a u Ministarstvu prosvete nema nikoga ko bi objasnio da li je to zaista tako.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.