Prebrojavanje i pauze

Prekinuta osma sednica Skuštine opštine zbog nedostatka kvoruma

Autor: I. Hadžagić-Duraković

Prijepolje – Nastavak osme sednice Skupštine opštine Prijepolje protekao je u znaku pauza i nedostatka kvoruma, koji su reklamirali odbornici opozicije. Od 18 tačaka dnevnog reda, čak 11 su izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova koje se finansiraju iz lokalnog budžeta.

Čak i poslovično kritički raspoložena opozicija, ovoga puta nije mogla da nađe ozbiljnije primedbe na veoma detaljno i sveobuhvatno predočeni izveštaj o radu Opštinske uprave. To bi moglo da znači da su službe dobro radile u 2012. godini, odnosno, kako je naglasila načelnica Hanka Hajdarević, upravo zahvaljujući angažovanosti stručnuh službi kroz projekte je obezbeđeno 2,5 miliona evra u protekloj godini, konkurisalo se za sva raspoloživa sredstva i za takav rad Opštinska uprava u Prijepolju dobila je sve komplimente resornih ministarstava ali i međunarodnih organizacija.

Brojne komplimente za svoj rad dobio je i novi direktor JKP „Lim“ Aziz Hadžifejzović, pre svega zbog dobre organizacije posla u komunalnim oblastima, ali je činjenica da je ovo javno preduzeće prošlu godinu završilo sa gubitkom od preko pet miliona dinara.

Ni opozicija, a ni odbornici koji čine koalicionu većinu, nisu štedeli reči pohvale za rad Matične biblioteke „Vuk Karadžić“ kao ustanove koja je reprezent za celu opštinu, odnosno za angažman direktorice Nermine Duran koja je unapredila ovu delatnost ali su odbornici opozicije pitali da li je tačno da će, uprkos izuzetnim rezultatima, direktorica biti smenjena zbog dogovora koalicionih partnera, prema kojima je to mesto SDP ustupila SDA, pa se čak menja i Statut ustanove kako bi se prilagodio političkom kadru. Stigao je odgovor da se ni u prijepoljskoj opštini ne radi ništa što se već ne radi u drugim opštinama, odnosno na nivou države.

Skupština je usvojila izveštaj najstarije ustanove kulture u prijepoljskoj opštini ali ne i izveštaj Doma kulture. Naime, posle završetka svake rasprave, u trenutku kad je dolazio red na glasanje, opozicija je zahtevala da se prebroje odbornici, i pošto odbija da daje kvorum, svaki put je ustanovljeno da nema dovoljno odbornika koalicione većine, zbog čega bi usledile pauze koje su trajale i do pola sata. Tako je bilo i posle vrlo žučne rasprave o radu Doma kulture. Uprkos mišljenju brojnih odbornika da ova ustanova zaista ima dosta programa i manifestcija, bilo je primedbi na finansijski deo izveštaja u kome, po mišljenju više odbornika, nedostaje transparentnost, posebno kad je reč o sopstvenim prihodima jer nekoliko prostorija u prijepoljskom Domu kulture je pod zakupom, a da u izveštaju ne stoji koliko izunosi taj zakup i kome se sve i pod kojim uslovima izdaje prostor u reprezentativnom gradskom objektu. Usvajanje izveštaja je izostalo jer u sali nije bilo dovoljno odbornika, pa je sednica prvo prekinuta u četvrtak 9. maja, i zakazana za utorak 14.maja ali kako ni u utorak nije bilo kvoruma, predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević sednicu je odložio do daljnjeg. Tako je odloženo i razmatranje izveštaja o radu još nekoliko ustanova za prošlu godinu, ali i informacija o toku priprema za predstojeće MOSI, pošto je ova tačka naknadno uvrštena u dnevni red posle insinuacija pojedinih opozicionih odbornika da se sredstva koja stižu ne troše na javnosti vidljiv i jasan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.