Predstava protiv nasilja za beogradske đake u Dečjem kulturnom centru

Predstava Zijaha Sokolovića „Nasilje nema opravdanja“ biće izvedena premijerno u Beogradu večeras u Dečjem kulturnom centru, za 120 srednjoškolaca i 120 direktora škola, nastavnika, pedagoga, psihologa i školskih savetnika.

Autor i reditelj Zijah Sokolović rekao je danas na konferenciji za novinare da je predstava, kao deo programa „Teatrom protiv nasilja“, imala više od 600 izvođenja najpre u Austriji, a zatim i u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Evrope i regiona.

 

– Glumci u predstavi ne igraju karaktere i likove, nego prikazuju 120 tačnih i preciznih primera, za tačno 45 minuta – rekao je Sokolović i dodao da je komad veoma disciplinovan, bez improvizacije, jer bi improvizacija takođe bila nasilje prema reditelju i publici.

 

On je rekao da predstava možda nije jedina, niti najbolja, ali da jeste način da se mladi obaveste o važnim temama, jer se pokazalo da je nasilje u društvu prihvatljivo i da se toleriše, dok bi u razvijenim zemljama reakcija bila brza i efikasna.

 

Prema njegovim rečima više od 75 odsto dece izjasnilo se da je u predstavi saznalo nove činjenice o nasilju, a samo jedan odsto ne bi gledalo predstavu koja je zamišljena da se izvodi isključivo u školskim razredima, kao bliskom okruženju dece školskog uzrasta.

 

Predstava je namenjena mladima uzrasta od 14 do 18 godina, a u Srbiji je za proteklih godinu dana videlo 2.000 srednjoškolaca u 50 škola u Pančevu, Novom Sadu, Priboju, Novom Pazaru, Prijepolju, Novoj Varoši, Prokuplju, Žitorađi, Merošini, Sjenici i Tutinu.

 

Tekst za predstavu napisan je u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i sadrži 120 primera svakodnevnog, mitološkog, porodičnog, psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog i zdravstvenog nasilja, kao i preporučene reakcije na nasilje.

 

Komad ima podnaslov „Planirajte porodicu bez nasilja“ i u decembru 2013. godine na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminala proglašen je za najbolji poduhvat u sprečavanju kriminaliteta i porodičnog nasilja u Evropskoj uniji.

 

U Srbiji, u predstavi glume tri glumačke postave, Mladen Sovilj i Alisa Lacko, Milijana Makević i Marko Marković, i Rifat Rifatović i Lemana Bećirović, a dramaturg je Selma Parisi.

 

Program „Teatar protiv nasilja“ sprovodi Centar za razvoj neformalnog obrazovanja uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija, a autor predstave Zijah Sokolović je ambasador za nenasilje i toleranciju Programa UN za razvoj.

 

Predstava će biti izvedena u Dečjem kulturnom centru Beograda večeras u 18.00 sati za učenike srednjih škola, a u 20.00 sati za zaposlene u školstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.