Preminuo likovni umjetnik Izudin Porović

Izudin Porović, pripadnik prve generacije sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, preminuo je 21. avgusta.

Sutra će biti sahranjen u Prijepolju, gradu u kojem je rođen 1952. godine. Dženaza će mu se klanjati u Vakufskoj džamiji u Prijepolju iza ikindi namaza.

Bio je prvi je akademski slikar u rodnom gradu i prvi profesor likovne kulture, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika SR Njemačke, pišu Nezavisne.com.

Jedan je od organizatora Stranke demokratske akcije za Sandžak 1990. godine i prvi njen član u Prijepolju.

Takođe je jedan od osnivača kulturno-umjetničkog društva ‘Preporod’ u Prijepolju i Bošnjačkog akademskog foruma u Njemačkoj, u kojoj je živio i radio kao umjetnik i likovni pedagog više od 20 godina.

Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, učesnik mnogih umjetničkih kolonija i izložbi u zemlji i inostranstvu.

Imao je više od 25 samostalnih izložbi, a među njima izložbe „Tragovi i sjećanja“ 1998. u galeriji „Mak“ u Sarajevu, te seriju izložbi digitalne grafike „Ples duše“, prvih ove vrste na našim prostorima, 2006. u Prijepolju u gradskom muzeju, te u Novom Pazaru u galeriji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i 2007. u Sarajevu, u hanikahu Kuršumli medrese.

Izudin Porović je rođen 1952. godine.

Radiosarajevo.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.