Пријепољски хладњачари још увек без формиране откупне цене малине

И ове године са бригом и зебњом се дочекује почетак бербе малине која ће у нижим крајевима стићи већ за неколико дана. Информација да је на састанку представника Савеза српска малина и хладњачара и Министарства пољопривреде договорена почетна цена од 150 динара требало би да малинарима пружи одређену дозу сигурности.

Председник удружења Златна малина из Пријепоља, које је и члан Савеза Српска малина, Мирсад Обућина каже да се на састанку са почетном ценом нису сложили сви хладњачари, али јесу највећи и да рачунају да ће и мањи хладњачари пратити веће са откупном ценом.

Ово је само начелан договор и ништа није потписано и извесно док цена не буде писала на откупном блоку. За формирање почетне цене је још рано, углавном се формира у првих десетак дана бербе док се утврди кавлитет и количина малине која долази у хладњачу – истиче Обућина.

Хладњача ЕС Комерц још није понудила почетну цену, као и сваке године у блокове ће се писати аконтна цена. У хладњачи ИНЕКС Соколица кажу да још нису дефинисали цену, као и да је малина јако лоша ове године и да ће се исплата вршити на крају сезоне као и до сад. Ни Хладњаче Лукова и Зенит нису изашле са ценама, али очекују да ће се до понедељка знати бар почетна цена. Ни нова хладњача у Пријепољу, Ледена Лозица која ће исплату вршити на недељном нивоу није још понудила цену малине.

Претходна година била је најгора за малинаре, кишовито време у јеку сезоне утицало је на квалитет малине, па се малина откупљивала за 100 динара по килограму, а друга и трећа класа за 80 и 50 динара.  Ни протести малинара нису довели до повећања цене, па су многи засади напуштени, али  и запуштени што ће се одразити на овогодишњи род. 2017. година, поредећи са откупном ценом од 140 динара је била нешто боља, али слабија од 2016. када је почетна цена виламета била 150 динара, а микера 170. Произвођачи су највише приходовали 2015. године када се килограм малине продавао и за 230 динара и када су многи мотивисани ценом започињали и ширили засаде овог воћа, тада представљаног као стратешки производ овог краја, али и целе земље.

The post Пријепољски хладњачари још увек без формиране откупне цене малине appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.