Произвођачи траже аконтну цену малине за ову сезону од 165 динара

Под засадима малине у пријепољском крају у 2018. години било је око 550 хектара. Због ниске откупне цене у 2018. години и неповољних временских услова који нису ишли на руку пољопривредницима, веома мали број малињака је очишћен и припремљен за наредну сезону. Прве најаве откупљивача о аконтној цени малине, у износу од 120 динара по килограму за овогодишњи род, не одговарају произвођачима, кажу представници удружења окупљени у Савез пољопривредних произвођача Западне Србије.

Ову цену председница Скупштине Савеза пољопривредних удружења Западне Србије Слађана Станковић оцењује као безобразну, јер каже да ће та цена од 120 динара на крају бити 100 динара. Произвођачка цена од 81 динар такође није тачна.

Ми идемо на високе приносе, да би нам трошкови били мањи, али ова цена малине не може да покрије трошкове, а не да причамо о некој заради. Мислим да тренутно малинарство није у завидној ситуацији јер је већ доста малињака уништено. Ни прошле године нису спроведене неопходне мере, заразе ће се ширити тако да је ситуација стварно алармантна – каже потпредседница Савеза пољопривредних удружења Западне Србије Светлана Цвијановић.

Дугогодишњи произвођачи сматрају да тржиште не може бити разлог за веома ниску откупну цену малине последњих неколико сезона. На пад цене са 230 динара, колико је килограм малине износио 2015. године, на 100 и 80 динара што је цена по којој су хладњачари откупљивали прошлогодишњи род, није утицало ни повећање броја засада, тврде произвођачи.

Број произвођача јесте се повећао, али опет укупна произведена количина малине је мања. Некада су приноси били јако већи, по 15-ак тона по хектару, а сада тек од три до пет тона. Тако да није тачно да је хипер продукција, већ су друге ствари у питању. Ако се настави овакав однос према нама, приноси ће бити још мањи и гасимо се – објашњава председник Савеза пољопривредних удружења Западне Србије Милан Новаковић.

Почетком марта, представници Савеза, изнели су списак својих предлога Министарству пољоприведе, међу којима су захтевали аконтну цену малине за ову сезону од 165 динара са тенденцијом раста и то да буде иста код свих откупљивача, доплату малине за род 2018. године до 30,00 динара од просечне цене за прву и другу класу, укидање закона о сезонским радницима и регулисање односа о сезонском раду у пољопривреди у корист пољопривредних произвођача и доношење новог закона о  пољопривредним пензијама.

Више у видео прилогу:

Forum Info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.