Protiv genetski modifikovanih proizvoda

Protiv genetski modifikovanih proizvoda

AUTOR: I.HADŽAGIĆ-DURAKOVIĆ

Prijepolje – I dok je za samo tri tačke dnevnog reda sedme, a prve u ovoj godini sednice Skupštine opštine Prijepolje utrošen ceo jedan dan, koji košta više od 180.000 dinara, za svih preostalih 15 tačaka bilo je potreban još jedan i po radni dan.

IH-So-Fotografija2298_ocp_w380_h300-1

Ovom prilikom odbornici su se istakli pre svega po elaboriranju ličnih mišljenja prilikom usvajanja Deklaracije o zabrani genetski modifikovanih organizama na teritoriji opštine Prijepolje. Iako je već na samom početku predlagač, predsednik opštine Vukosav Tomašević, kazao da lokalna samouprava nema nikakve ingerencije u ovoj oblasti i da sve propise donosi isključivo država, da sadašnji propisi Srbije uključuju istu vrstu zabrane, mada ima indicija da će ulaskom u Svetsku trgovinsku organizaciju doći do izmene propisa, ovaj predlog je pred mikrofon i kamere izveo brojne odbornike koji su govorili o genetici, banci semena, modifikovanju, kalemljenu, pesticidima, ukrštanju, opasnostima za zdravlje, našim mogućnostima, svetskim multinacionalnim kompanijama i njihovim profitima, šansama za izvoz zdrave hrane, naučnim postignućima i kontrolama kad je reč o ovoj oblasti, autohtonim sortama… Još istakoše ponos što o ovome raspravlja prijepoljska Skupština opštine, baš kad je to aktuelna tema i kod nas i u svetu. Posle nešto nesuglasica oko jezičkih finesa koje su odmah na licu mesta uklonjene, a pravopisno je sve bilo besprekorno, ova deklaracija, kao politički čin, usvojena je i glasovima opozicije.

U senci ove teme ostala je recimo činjenica da je sa dva meseca zakašnjenja u odnosu na zakonski rok, doneta odluka kako bi se mogle uskladiti sa Zakonom o javnim preduzećima koji je donet još krajem 2012. godine, odluke o organizovanju dva javna preduzeća koja se finansiraju iz budžeta. Jedan od odbornika je ukazao da ništa nema čudno u nepoštovanu zakonskih propisa i rokova ako se zna da do danas u aktu u organizovanju Komunalnog preduzeća u Prijepolju, koje je javno pteduzeće, piše da je to „komunalna radna organizacija“ iako je ovaj termin van zakonske upotrebe duže od dve decenije! Kuriozitet vezan za ovo zasedanje Skupštine opštine je svakako i to što su odbornici Bošnjačke demokratske zajednice u okviru ove tačke dnevnog reda podneli više od 120 amandmana i da skupštinska većina nije usvojila ni jedan.

Smena direktora posle sklapanja koalicionih sporazuma i „podele plena“ i ovoga puta je izazvala burne polemike, a da još sve nije završeno, moglo bi se naslutiti po onome što se čulo na sednici. Naime, pred odbornike je stigao materijal Turističke organizacije koji je sadržao potpise bivše direktorke Duške Bajić i nedavno imenovane Ivane Rakonjac. Odbornici Srpske napredne stranke su iskoristili povod da ukažu da je smenjena direktorka Duška Bajić (iz redova SNS, koja je sada u opoziciji) rešenjem inspektora za radne odnose vraćena na posao i da žalba ne odlaže to rešenje, a da će biti poveden i sudski spor, te da će se verovatno ponoviti slučaj bivšeg direktora JKP “Lim“ koji je smenjen zbog partijske trgovine rukovodećim mestima u prošlom mandatnom periodu, ali je pred sudom dobio spor, te će mu iz budžeta biti isplaćena nadoknada. Brojni odbornici su negodovali smatrajući da su ovakvi pravni propusti previše skupi, da se ponavljaju, a da još nikad niko nije snosio posledice, niti odgovarao.

Smanjen broj odbornika

Pošto je već jednom skinuta sa dnevnog reda, odluka o izmenama i dopunama odluke o pristupanju promeni Statuta opštine koji je donet pre samo četiri godine, ovoga puta je dobila „zeleno svetlo“ većine, tako da bi trebalo očekivati da u prijepoljskoj Skupštini opštini, koja je sa 61 odbornikom jedna od najbrojnijih u državi, ne sedi ubuduće više od 35 odbornika.

– Izvor: http://www.danas.rs/dodaci/sandzak/protiv_genetski_modifikovanih_proizvoda.42.html?news_id=259430#sthash.MZ5dJSvX.dpuf

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.