Putnicima prete stene sa Gradine

Stene od po nekoliko kubika sa brda Gradina, na deonice magistralnog puta za more od Prijepolja do Kolovrata, godinama prete vozačima i putnicima. Kamenje koje niz strminu pada “kao sa neba” – ničija je briga?!

 SRB--Prijepolje-Gradina-01-_620x0

Pad kamene gromade na automobil kod Visoke česme na levoj obali Lima pre nekoliko godina, usmrtio je jednu ženu. Zimus su, pukim slučajem izbegnute teške posledice kad se deo lavine sručio na šoferšajbnu taksi vozila. Šoferu je slomljena ruka, a dve devojke su, uz šok, srećom, pretrpele manje povrede. Ovde su još vidljivi tragovi polomljene ograde puta, iznad korita Lima. U nekoliko navrata u dužini od 30 do 40 metara, odron je zatrpavao kolovoz.

– Upozoravajući da stene sa opasne kosine lako mogu da slete na autobus ili grupe učenika pešaka, pisao sam Ministarstvu saobraćaja, lično ministru Mrkonjiću, inspekciji za puteve, čelnicima opštine i Štaba za vanredne situacije. Jedino sam dobio odgovor da su primljene moje i-mejl pošiljke, ali, niko ništa ne preduzima – ogorčen je Zvezdan Tmušić iz naselja Kolovrat.

MRAZEVI I ZEMLjOTRESI– STENE od po dva-tri kubika odvaljuju se najčešće posle velike kiše ili mraza, a na odrone imaju uticaja i lokalni zemljotresi. Gradinu potresaju i vozovi barske pruge i šleperi na magistralu u podnožju – kaže Milenko Pajević, službenik u opštini, koji prolazi lokalnim putem ispod litica. – Prava je sreća da su odrone sa velikih stena u nekoliko slučajeva hrastovi i šiblje zadržali da na strmom terenu slete na put.

Iznad magistrale i tunela barske pruge ide lokalni put do zaseoka Pajevići, releja na Gradini i Čadinja. Ovde je i majdan iz koga se kamen vadio do 1962. godine. Meštani kažu da je bilo nekih predloga da se na ovom delu strmine iskopaju “korita” koja bi zadržavala sve ono što se pokrene posle kiša ili potresa.

U gradu na Limu niko ne poriče da opasnost vreba, ali svi tvrde da nisu nadležni. Čekaju da reaguju inspekcije i policija. Radovan Cmiljanović, direktor Direkcije za izgradnju, ističe da je sanacija terena i zaštita puta – briga “Puteva Srbije”, čiji je drum žila kucavica ovog kraja – najugroženiji. U pogonu užičkih “Puteva”, koji brinu o održavanju i bezbednosti saobraćaja na stotinu kilometara puteva u zapadnom delu Raške oblasti, godinama čekaju projekat i nalog za radove.

Samo da neka teža nesreća ne probudi savest onih koji moraju da krote stene sa Gradine?

Izvor: Novosti.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.