Rođene prve bebe začete u valjevskom Centru VTO

VALJEVO – Rođene su prve tri bebe začete postupkom vantelesne oplodnje u Centru za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice.

Najpre je 1. septembra u Prijepolju pacijentkinja, kojoj je postupak insemenacije urađen u Valjevu početkom januara, na svet donela devojčicu tešku 2.520 grama, a juče su u Beogradu rođene još dve bebe.

U valjevskom Centru za VTO kažu da je majka prvih blizanaca, Gordana Blagojević iz Čačka, rodila dečaka teškog 2.500 grama i devojčicu težine 2.150 grama, posle postupka vantelesne oplodnje 7. januara.
 

Rođenje prve bebe začete vantelesnom oplodnjom, čiji su roditelji iz Valjeva, očekuje se oko 25. septembra, a Centar za VTO planira posebnu svečanost povodom dolaska na svet prvih mališana, začetih na ovaj način u Valjevu.
 

U jedinom centru za “bebe iz epruvete” koji nije klinički, postupak vantelesne oplodnje sprovodi se za parove sa područja Šapca, Užica, Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Valjeva, koje u valjevsku bolnicu šalje Fond zdravstvenog osiguranja.
 

Pored prva dva porođaja, valjevskim lekarima su pacijentkinje koje su prošle proces vantelesne oplodnje, prijavile još 12 trudnoća, a te bebe na svet treba da dođu krajem septembra ili početkom oktobra.
 

Do kraja godine, 100 parova iz zapadne Srbije, koje imaju problem sa sterilitetom, biće u proceduri, a sledeće godine u Valjevu očekuju duplo više potencijalnih roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.