Roditelji bi da im deca uče na bosanskom

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici izjasnila su se 6.002 roditelja. Čak 4.088 (68,1 odsto) opredelilo se za bosanski, a 1.914 (31,8 posto) za srpski jezik. Za obrazovanje na bosanskom jeziku u osnovnoj školi anketirano je 4.082 -3.054 je za bosanski, a 1.028 za srpski jezik. Najmanji procenat izjašnjavanja za nastavu na bosanskom jeziku je u Novom Pazaru – nešto više od 66 odsto od broja anketiranih.

Kada su u pitanju srednje škole, jedino u Novom Pazaru ima više opredeljenih roditelja da im se deca obrazuju na srpskom jeziku – nešto više od 57 odsto od broja anketiranih, a u druge dve opštine procenat je preko devedeset odsto za bosanski.

Ogledna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara i trajala je do 7. juna. Realizovana je u devet vaspitnoobrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. U Prijepolju je samo 4. juna održan javni čas. Iz BNV su objašnjavali da tamo nije bilo pilot-projekta „zbog administrativno-tehničkih razloga“.

U prijepoljskoj opštini su i postignuti „mršavi“ rezultati anketiranja roditelja, jer je rađeno samo u dve škole. Anketni listić je popunilo ukupno 465 roditelja – 244 u jednoj srednjoj školi. Anketiranja nije bilo u gimnaziji i u osnovnoj školi. U toj opštini za obrazovanje na bosanskom jeziku u srednjoj školi izjasnilo se 12, a za srpski jezik 232. Više roditelja se izjasnilo za nastavu na srpskom jeziku i u osnovnoj školi – 121 za srpski i 100 za bosanski jezik.

Na osnovu dobijenih rezultata u prvom i petom razredu osnovne i prvoj godini srednje škole, formirano je 329 odeljenja – 256 u osnovnim i 73 u srednjim školama. U osnovnim školama ima više odeljenja na bosanskom jeziku, a u srednjim jedino ima u Sjenici odeljenje više – četiri na bosanskom i jedno na srpskom jeziku. U Novom Pazaru od 55 odeljenja, 37 će slušati nastavu na srpskom i 18 na bosanskom jeziku. I u Tutinu učenici u šest odeljenja obrazovaće se na bosanskom, a u sedam na srpskom jeziku.

Drugi krug

Drugi krug anketiranja roditelja učenika osnovnih i srednjih škola obaviće se od 20. avgusta do 1. septembra, a za predškolsko obrazovanje od 15. avgusta do 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.