Roditelji bi da im deca uče na bosanskom

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici izjasnila su se 6.002 roditelja. Čak 4.088 (68,1 odsto) opredelilo se za bosanski, a 1.914 (31,8 posto) za srpski jezik. Za obrazovanje na bosanskom jeziku u osnovnoj školi anketirano je 4.082 -3.054 je za bosanski, a 1.028 za srpski jezik. Najmanji procenat izjašnjavanja za nastavu na bosanskom jeziku je u Novom Pazaru – nešto više od 66 odsto od broja anketiranih.

Kada su u pitanju srednje škole, jedino u Novom Pazaru ima više opredeljenih roditelja da im se deca obrazuju na srpskom jeziku – nešto više od 57 odsto od broja anketiranih, a u druge dve opštine procenat je preko devedeset odsto za bosanski.

Ogledna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara i trajala je do 7. juna. Realizovana je u devet vaspitnoobrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. U Prijepolju je samo 4. juna održan javni čas. Iz BNV su objašnjavali da tamo nije bilo pilot-projekta „zbog administrativno-tehničkih razloga“.

U prijepoljskoj opštini su i postignuti „mršavi“ rezultati anketiranja roditelja, jer je rađeno samo u dve škole. Anketni listić je popunilo ukupno 465 roditelja – 244 u jednoj srednjoj školi. Anketiranja nije bilo u gimnaziji i u osnovnoj školi. U toj opštini za obrazovanje na bosanskom jeziku u srednjoj školi izjasnilo se 12, a za srpski jezik 232. Više roditelja se izjasnilo za nastavu na srpskom jeziku i u osnovnoj školi – 121 za srpski i 100 za bosanski jezik.

Na osnovu dobijenih rezultata u prvom i petom razredu osnovne i prvoj godini srednje škole, formirano je 329 odeljenja – 256 u osnovnim i 73 u srednjim školama. U osnovnim školama ima više odeljenja na bosanskom jeziku, a u srednjim jedino ima u Sjenici odeljenje više – četiri na bosanskom i jedno na srpskom jeziku. U Novom Pazaru od 55 odeljenja, 37 će slušati nastavu na srpskom i 18 na bosanskom jeziku. I u Tutinu učenici u šest odeljenja obrazovaće se na bosanskom, a u sedam na srpskom jeziku.

Drugi krug

Drugi krug anketiranja roditelja učenika osnovnih i srednjih škola obaviće se od 20. avgusta do 1. septembra, a za predškolsko obrazovanje od 15. avgusta do 1. septembra.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.