Sela traže otcepljenje od Nove Varoši

PETICIJOM sa više od 700 potpisa, od ukupno 1.750 imena u biračkom spisku, meštani devet novovaroških sela na desnoj obali Uvca overili su zahtev za raspisivanje referenduma i želju da se vrate matici – opštini Čajetina, kojoj su pripadali do 1958. godine.

Stanovnici četiri mesne zajednice na padinama Murtenice – Draglice, Negbine, Jasenova i Bele Reke – za koji dan će svoje razloge za promenu opštinskih granica, sa potpisima, uputiti Čajetini i Vladi Srbije u Beogradu.

– Perspektivu i opstanak devet sela vidimo jedino u Čajetini, jer nam je Nova Varoš godinama maćeha – ističe za „Novosti“ Gvozden Đenić, predsednik Inicijativnog odbora za referendum i povratak matici. – Iako u naših devet sela trećina teritorije pripada novovaroškoj opštini, godinama nam rukovodstva okreću leđa, ne čuju naše vapaje da mladi odlaze, da se gase ognjišta. Zanemareno je ulaganje u infrastrukturu, zatvoreni su seoski pogoni, nema investicija u korišćenje šuma Murtenice i razvoj turizma, pa uveliko zaostajemo za komšijama.

Uz ogorčenje i nezadovoljstvo, pokretači akcije spremili su poduži spisak zamerki na vlasti u gradu pod Zlatarom: od tvrdnji da im je „dogorelo do nokata“ jer su makadamski putevi u katastrofalnom stanju, pogotovu u Kućanima i Ojkovici, do činjenica da asfalt dobijaju „na kašičicu“ dok su, kako kažu, u Rutošima, Radoinji, Drmanovićima i Akmačićima asfaltirani i sokaci, a ponegde i dvorišta. Ljuti su i što često ostaju bez struje, a tvrde i da su u podeli sto junica stočari Murtenice dobili samo – pet!

– Pri izboru odbornika vodeće stranke SPS, DS, a sada i SNS godinama nas zaboravljaju, nema naših predstavnika u vrhu listi. Nekad smo imali i po pet odbornika, a do pre neki dan nijednog. Sad se setili, kad je krenula peticija, pa nam tobože izašli u susret sa jednim odbornikom SNS – podseća Đenić.

Potpisnici peticije iz devet sela se ne obaziru na primedbe sa leve obale Uvca i jezera da će svojim „bekstvom“ narušiti sadašnji odnos u nacionalnoj strukturi najsrpskije opštine u Raškoj oblasti i da dovode u pitanje opstanak opštine.

STREPE OD AUTONOMIJE

SVE glasniji bubnjevi nekih bošnjačkih stranaka o „autonomiji Sandžaka“ i novi kartografi – uznemirili su stanovništvo oko Uvca. U Inicijativnom odboru nerado govore o ovom problemu i zebnjama, ali meštani često opominju da mogu ostati „iza granice“:

– Niz ustanova i institucija je premešteno u Prijepolje, godinama nas sistematski odvajaju od Užica i okolnih gradova na koje smo životno i od pamtiveka upućeni. Naši političari često zamiču preko Duge Poljane u Novi Pazar, stranački odbori ne obaveštavaju svoje centrale u Beogradu šta se ovde „kuva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.