Simboli Budve u gnijezdu Belog orla

Reviziju izgleda simbola Opštine Budva, od grba, preko pečata do zastave, uradilo je za potrebe lokalne DPS-SDP-LP vlasti Srpsko društvo za heraldiku, veksikologiju, genealogiju i faleristiku „ Beli orao“ iz Beograda. Potpis da je posao društva “Beli orao“ prihvatljiv dao je član Krunskog savjeta dinastije Karađorđević, arhitekta i priznati heraldičar Dragomir Acović.

Acović je prije dvije decenije uradio sadašnji grb Opštine Budva i ostale simbole. Saglasnost Acovića, kao autora, bila je neophodna kako bi revizija mogla biti usvojena dopunom odluke o upotrebi simbola Opštine Budva, koja će se pred odbornicima naći 28. aprila. Acović je jedan od osnivača Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksikologiju i faleristiku „Beli orao“, čiji je bio dugodišnji predsjednik. On se do prije nekoliko godina nalazio na čelu Krunskog savjeta dinastije Karađorđević, čiji je sada medijski najeksponiraniji član. Dopunu odluke o upotrebi simbola Opštine Budva predložio je šef parlamenta i lider DPS Budve Boro Lazović

Dopunu odluke o upotrebi simbola Opštine Budva predložio je šef parlamenta i lider DPS Budve Boro Lazović, a saglasnost na nju, prije nego što će se uvrstiti na dnevni red, kako je to uobičajena praksa, daju koalicioni partneri, kako bi ona mogla dobiti zeleno svjetlo u Skupštini opštine.

U Liberalnoj partiji, koja je nedavno pokrenula i pitanje povraćaja arheološkog blaga Budve iz Beograda, gdje ga je, kako tvrde, odnio knez Pavle Karađorđević, smatraju da je riječ samo o redizajniranju znaka. Oni kažu da će se založiti da se organizuje stručni okrguli sto, kako bi se razgovaralo o relevantnom simbolu Budve. Šef budvanske LP Blažo Rađenović kazao je “Vijestima” da LP želi da čuje stručni stav ljudi iz oblasti heraldike i dizajna, istoričare i ostale koji poznaju istoriju i tradiciju ovog podneblja.

Za opozcioni SNP, kako je rekao Mijomir Pejović, nema nijednog razloga da ne glasa za odluku, tim prije što ju je potpisao član Krunskog savjeta dinastije Karađorđević: “Acović je svjetski priznati stručnjak. To što je član Krunskog savjeta Karađorđevića za nas ne predstavlja ništa diskriminirajuće. Podsjetiću da je u septembru 1925. kralj ujedinitelj Aleksandar prvi put posjetio Budvu, gdje je dočekan na jedan veličanstven način ispred glavnih gradskih vrata. Tu je bio postavljen slavoluk u njegovu čast. Svi Budvani su tog dana bili svečano obučeni kako bi pozdravili svog kralja i to, pored Vile Miločer, govori o povezanosti naroda ovog kraja sa Karađorđevićima.

“Beli orao” je autor velikog grba Beograda i Srpskog Sarajeva

Acović je poznati heraldičar, a obavio je heraldičku reviziju grbova i zastava Beograda, te grbova šest beogradskih opština, kao i gradova Niša, Prijepolja, Budve, Bijeljine, Mionice, Topole, Kragujevca, Jagodine… Acović je bio glavni arhitekta unutrašnjeg uređenja hrama Svetog Save u Beogradu. On je 1991. godine bio jedan od osnivača Srpskog društva “Beli orao”.

Redovno članstvo društva čini 20 istoričara, arheologa i istoričara umjetnosti, devet arhitekata i inženjera drugih struka, kao i desetak pripadnika ostalih struka važnih za funkcionisanje društva.

Srpsko heraldičko društvo izradilo je preko 50 projekata za grbove opština u Srbiji i Republici Srpskoj, koji se i danas nalaze u zvaničnoj upotrebi. Među njima su i grbovi dviju prijestonica – Veliki grb Beograda i grb Srpskog Sarajeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.