Škole oklevaju, Ministarstvo ćuti

Prema podacima iz osnovnih i srednjih škola kao i predškolske ustanove, za nastavu na bosanskom jeziku izjasnilo se do 7. juna, kada je BNV u tehničkom mandatu očekivalo prve rezultate, samo 13 učenika Osnovne škole „Dušan Tomašević – Ćirko“ u naselju Velika Župa.

 OsnovnaSkolaV1

Brojčano stanje dece koja će pohađati nastavu na bosanskom jeziku bitno popravljaju pristigli rezultati iz Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Brodarevu gde su se za nastavu na bosanskom jeziku izjasnila 64 roditelja. Inače, ovo je treća po veličini osnovna škola u prijepoljskoj opštini, u kojoj su dominantno prisutna deca Bošnjaka. U prigradskoj školi „Sveti Sava“ anketiranje za nastavu na bosanskom jeziku nije sprovedeno, ali su se 24 učenika od prvog do osmog razreda opredelila za bosanski jezik kao izborni predmet, kao i još ukupno 20 učenika izdvojenih odeljenja ove škole u tri sela: Hisardžiku, Taševu i Kaćevu.

Ni u ostalim osnovnim školama u prijepoljskoj opštini nije sprovedeno anketiranje roditelja povodom nastave na bosanskom jeziku. Razlog je, kažu, jednostavan: od resornog ministarstva još uvek nije stiglo nikakvo uputstvo, niti bilo kakve instrukcije kojima bi se rukovodili direktori kada je ova tema u pitanju. Direktor najveće škole „Vladimir Perić Valter“ artikulisao je mišljenje većine kroz rečenicu da je od predstavnika BNV preuzeo anketne listiće i da je spreman da ih podeli roditeljima, ali tek kada dobije instrukcije od Ministarstva prosvete.

Istog mišljenja su i direktori ostalih osnovnih škola koji su se nadali da će na javnoj tribini koju je organizovalo BNV na temu nastave na bosanskom jeziku doći, kao što je bilo najavljeno, predstavnici resornog ministarstva koji bi barem usmeno dali zeleno svetlo školama za ove aktivnosti. Kako iz Ministarstva prosvete ili bar iz Školske uprave u Užicu nije bilo predstavnika, škole su se odlučile da sačekaju. U srednjim školama učenici se nisu opredeljivali za nastavu na bosanskom jeziku. U predškolskoj ustanovi roditelji se takođe nisu izjašnjavali o nastavi na bosanskom jeziku. Trebalo bi da se izjasne roditelji dece predškolske grupe koje od 1. septembra treba da krenu sa nastavnim planom i programom, ali i predškolaca koji pripremnu nastavu završavaju pri osnovnim školama.

Izvor: Danas,

AUTOR: I.H-D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.