Školsko zvono zvoni za probleme

ŠKOLSKA godina, koja posle gotovo dva i po meseca letnjeg raspusta u ponedeljak počinje za oko 850.000 đaka osnovnih i srednjih škola, pored starih, donosi i niz novih problema i deci i prosvetnim radnicima.

U školske klupe i ove godine sešće oko 1.000 prvaka manje nego lane, a nije sasvim poznat ni broj nastavnika koji će prvih dana septembra zadužiti dnevnike, a pod znakom pitanja je i broj odeljenja u školama. Odgovori na sva ova pitanja očekuju se od novog ministra prosvete, koji će stupiti na dužnost prvog dana školske godine.

Za razliku od prošlosti, kada su gotovo svakog septembra kolale najave štrajkova prosvetara, ovogodišnji početak škole, ipak, nije pod znakom pitanja. To znači da će na zvuk školskog zvona u učionice 1.764 škole u Republici ući 550.000 osnovaca i oko 280.000 učenika srednjih škola.

Najveću tremu, bez sumnje, u ponedeljak imaće oko 70.000 prvaka koji će prvi put sesti u školske klupe. U Ministarstvu prosvete kažu da će u učionice ući 70.678 đačića, ali i da će njihov broj biti nešto veći, jer nije zanemarljiv broj prvaka koji će se upisati tek prvih dana škole.

Negativan prirodni priraštaj koji zbog bele kuge decenijama topi stanovništvo Srbije, osim što svake godine donosi manje prvaka, dovodi u pitanje i broj učitelja i nastavnika. Spiskovi nastavnog osoblja koje neće moći da ispuni normu još nisu završeni, iako je crta trebalo da bude povučena još polovinom avgusta. Prošlih godina hiljade prosvetara nisu imale pun fond časova, a pretpostavlja se i da će ove godine biti oko 200 nastavnika koji u dnevnik neće upisati nijedan čas. Procene govore da će spiskovi, kada konačno budu ažurirani i zaključeni, pokazati višak od čak 700 nastavnika.

U nizu nedoumica i problema koji će nastupiti za prvim zvonom je i veliki broj nepotpunih odeljenja u srednjim školama, koji preti da dovede do kolapsa već na samom startu školske godine.

Ovaj problem posebno pogađa mašinske, poljoprivredne i građevinske škole, koje su zbog sloma mature i upisa na osnovu uspeha ove godine dobile „istorijski minimum“ đaka. Odluka prosvetnih vlasti da prosek bude merilo za upis dovela je do velike navale na atraktivne škole, ali i promaju u školama za kojima ni inače ne vlada veliko interesovanje.

– Niko ne zna kako će da izgleda početak nastave u srednjim školama. Situacija je mučna i za učenike, njihove roditelje i nastavnike – ne krije zebnju Milorad Antić, iz Foruma srednjih stručnih škola. – Pojedini direktori dobili su usmeno zeleno svetlo prosvetnih vlasti da, uprkos zakonskoj zabrani, formiraju odeljenja i sa manje od 15 učenika.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:451826-Skolsko-zvono-zvoni-za-probleme

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.