Skupština Kosova danas o amnestiji

Pritina — Skuptina Kosova trebalo bi danas da razmatra predlog zakona o amnestiji, koji je proizaao iz briselskog sporazuma Beograda i Pritine postignutog 19. aprila.

Zamenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kui izjavio je da e se 4. jula na dnevnom redu sednice Skuptine Kosova nai predlog zakona o amnestiji.

Prole nedelje je obezbeena saglasnost lidera DPK, DSK i imali smo podrku ambasadora zemalja velike petorke da se zakon stavi na dnevni red sednice u etvrtak, rekao je Kui ranije.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dai izjavio je jue da je zakon o amnestiji, iji je predlog kosovska vlada dostavila parlamentu, veoma vaan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„To znai da e na Kosovu i Metohiji biti proglaena amnestija za mnoga krivina dela za koja vlasti u Pritini smatraju da su krivina dela i kojima bi mogli da budu podloni Srbi i svi oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije“, rekao je Dai novinarima u Prijepolju.

On je istakao da e usvajanje tog zakona imati velikog znaaja za zapoljavanja Srba u odreene ustanove na Kosovu i Metohiji kao to su policija i pravosue.

Predlogom zakona o amnestiji predvieno je da se amnestiraju izvrioci 69 vrsta krivinih dela, medju kojima su i najtea krivina dela za koja se mahom terete Srbi. Za pojedina dela Predlogom zakona predvieno je potpuno oslobaanje od krivinog gonjenja ili izvravanja presude, dok se za druga daje osloboenje od jedne petine, odnosno etvrtine ili ak polovine kazne zatvora u zavisnosti od krivinog dela.

Predlog zakona, za ije se usvajanje zahteva dvotreinska veina u Skuptini Kosova, predvia da se svi izvrioci krivinih dela „unutar teritorije koja sada predstavlja Republiku Kosovo“, koja su nabrojana i koja su izvrena do 20. juna 2013. godine u potpunosti oslobaaju od krivinog gonjenja ili izvravanja presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.