Slika savremene umetnosti

Tokom četiri decenije nastao je jedan od najbogatijih legata savremene umetnosti ne samo na ovim prostorima, već i daleko šire. Reč je o više od 300 ostvarenja neprocenjive vrednosti. To je svojevrsna galerija, ali i istorija savremene umetnosti jer su u koloniji boravili svi relevantni umetnici, svih načina likovnog izražavanja, od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, do Crne Gore i Makedonije.

Punih 35 godi umetnički direktor Kolonije „Mileševa“ bio je Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti i reditelj, a od 2008. godine na to mesto došao je Prijepoljac Goran Čpajak, jedan od najpoznatijih svetskih vajara, inače profesor na FPU u Beogradu.

Pozdravljajući umetnike i brojnu publiku u Muzeju, čija je galerija domaćin izložbe, Čpajak je naglasio da su se poetike umetnika koji borave i rade u Umetničkoj koloniji „Mileševa“ približile poetici savremenog svetskog umetničkog izraza. On je najavio saradnju sa po mnogo čemu posebnom i jednom od najuglednijih svetskih umetničkih kolonija „Tera“ iz Kikinde, tako što će jedan od umetnika Kolonije „Mileševa“ učestvovati u radu „Tere“ i delo koje nastane u Kikindi biće izloženo u Prijepolju.

Sa idejom da umetnost što više komuniciraju sa gradom, odnosno građanima, neka od vajarskih dela trajno su izložena na otvorenom. Tako su u parku Doma kulture svoje mesto ove godine našle skulpture autora Milivoja Pavlovića i Nenada Vacića iz Beograda, a publika je mogla da pogleda i skulpture Dina Durakovića, koji stvara u Sarajevu, i Peruanca Melitona Rivere, koji se izrazio u izvanredno privlačnom portugalskom roze kamenu. Četrdeseti saziv Umetničke kolonije „Mileševa“ otvorio je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, govoreći o značaju ove manifestacije za grad, njegovu kulturu..

Trag umetničke elite

Tokom 40 godina u Umetničkoj koloniji „Mileševa“ u Prijepolju boravili su brojni umetnici sa prostora SFR Jugoslavije ali i Evrope i sveta. Gotovo da nema značajnijeg umetničkog imena i autora koji nije svoj potpis stavio na neko od dela koji se nalaze u legatu prijepoljske kolonije, odnosno grada.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.