Smena ministra ne odlaže početak nastave

O tome je pismom obavestio direktore škola i predškolskih ustanova u ove četiri opštine Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, bez obzira na to što su “više meseci smanjeni kapaciteti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministar Žarko Obradović podneo ostavku, te je došlo do nenamernog i neočekivanog zastoja u donošenju i objavljivanju dela neophodnih zakonskih akata“. Džudžević, dalje u pismu, još navodi da je u poslednjim konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva prosvete, ministrima iz Sandžaka i predstavnicima Misije OEBS u Srbiji, dobio čvrsta uveravanja da će “svako sa svoje strane učiniti sve“ da se ne dovede u pitanje početak nastave na bosanskom jeziku.

Danas počinje i drugi krug izjašnjavanja roditelja dece predškolskog uzrasta, prvog i petog razreda osnovne i prve godine srednjih škola, na kojem jeziku će se njihova deca obrazovati od sledeće školske godine – bosanskom ili srpskom. Prvi krug je trajao od 1. aprila do 7. juna u osnovnim i 11. jula u srednjim školama. Školama i predškolskim ustanovama dostavljeno je 12.000 anketnih listića i u prvom krugu izjasnilo se 6.467 roditelja. Kada su osnovne škole u pitanju, u Tutinu se za nastavu na bosanskom jeziku izjasnilo 87,9 odsto, u Sjenici 87,5 procenata, u Novom Pazaru 66,3 odsto i u Prijepolju od 221 anketiranih 100 je za bosanski jezik. Tutinska opština drži primat i u srednjim školama, od ukupnog broja anketiranih 90,2 odsto je za nastavu na bosanskom jeziku, u Sjenici 66,2 procenata, a u Novom Pazaru, od ukupnog broja roditelja koji su se izjasnili, većina je za nastavu na srpskom jeziku 57,2 odsto. I u prijepoljskoj opštini anketiranje preteže u korist srpskog jezika – od 244 , 232 se izjasnilo za obrazovanje na srpskom i samo 12 na bosanskom jeziku. U toj opštini izjašnjavanje je sprovedeno samo u jednoj školi.

Sertifikat za bosanski

BNV će ovih dana uputiti i drugi javni poziv prosvetnim radnicima za dobijanje sertifikata o poznavanju bosanskog jezika, kako bi mogli da rade u nastavi u sandžačkim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.