Srpske bolnice zakazuju operacije tek za 2023. godinu!

Građani na pojedine medicinske intervencije u državnim bolnicama u Srbiji moraju da čekaju i više od 10 godina. Potvrđujem da sam sa gospodinom Aleksandrom Vučićem postigao dogovor i da ću u rekonstruisanoj vladi biti ministar finansija – izjavio je sinoć Lazar Krstić. Predsednici sve četiri opštine sa severa Kosova i prvi čovek Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović, preneli su državnom vrhu da je većina naših građana na KiM protiv izlaska na birališta. Duž više od 250 kilometara Dunava u Srbiji jedina uređena luka je u Donjem Milanovcu, u koju su prošle godine uplovila 92 kruzera sa 18.000 turista. Egipatske snage bezbednosti ubile su najmanje 280 osoba u jučerašnjem obračunu sa pristalicama svrgnutog predsednika Muhameda Mursija. Emir Bekrić, jedini je Evropljanin i jedini belac u današnjem finalu Prvenstva sveta u Moskvi na 400 metara s preponama.

Laza novi ministar

Lazar Krstić, koji je u poslednje vreme, posle odlaska Mlađan Dinkića, pominjan kao favorit za funkciju novog ministra finansija, potvrdio je sinoć da dogovor postignut i da je on prihvatio da obavlja poslove člana Vlade na poziciji ministra finansija. Potvrđujem da sam sa gospodinom Aleksandrom Vučićem postigao dogovor i da ću u rekonstruisanoj vladi biti ministar finansija – izjavio je ekskluzivno za Blic Lazar Krstić o kome se prethodnih dana govorilo kao o najozbiljnijem kandidatu za tu poziciju.

Ulaskom u Vladu, Krstić će se upisati na spisak najmlađih ministara. Sa 29 godina na ministarsku poziciju lane je stigao i ministar pravde Nikola Selaković, koji nastavlja da radi i posle rekonstrukcije. Tri godine više imala je Snežana Malović kada je preuzimala resor pravde, a toliko je bio „star“ i Vuk Jeremić, kad je promovisan za šefa diplomatije u kabinetu Vojislava Koštunice, pišu Novosti.

Srbi protiv izlaska na birališta

Izlaskom na statusno neutralne izbore najbolje se borimo za srpske državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji. Ali, kakva god odluka bude doneta, država će ostati uz svoj narod u južnoj pokrajini. Ovu poruku u sredu je državni vrh Srbije, predvođen predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, preneo predstavnicima Srba sa Kosmeta. Tročasovni sastanak u Predsedništvu, međutim, nije dao ni naznaku da li će srpska strana bojkovati kosovske izbore 3. novembra i hoće li se izaći sa jedinstvenom listom. Prema saznanjima Novosti, srpska delegacija sa severa KiM, koju su činili načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, predsednici sve četiri opštine i prvi čovek Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović, prenela je državnom vrhu da je većina naših građana na KiM protiv izlaska na birališta. 

Tri kandidata za prosvetu

Blic piše da je SPS spremio zamenu za Žarka Obradovića – to će biti Dijana Vukomanović, sadašnja potpredsednica te stranke. Međutim Politika navodi da su najozbiljniji kandidati za tu funkciju profesori Radivoje Mitrović i Tomislav Jovanović.

Ružić: Nema tihog rata oko MUP

Ne postoji niti jedan racionalan razlog za takozvani „tihi rat“ u vezi s preraspodelom uticaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Jasno se zna ko je u sistemu bezbednosti države zadužen za koji segment, kaže u intervjuu za Danas Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije i šef poslaničke grupe SPS u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanje ima li istine u tvrdnjama pojedinih medija da socijalisti i naprednjaci vode tihi rat oko MUP-a. Ružić navodi da SPS „ima kvalitetan kadrovski odgovor na svaki izazov koji očekuje rekonstruisanu Vladu“. – Aktuelni politički trenutak nalaže da se ne bavimo neodgovornim licitiranjem i feudalizacijom Vlade, već da pronađemo funkcionalni i održiv model – ocenjuje sagovornik Danasa.

Operacije zakazuju za 2023. godinu!

Građani na pojedine medicinske intervencije u državnim bolnicama u Srbiji moraju da čekaju  i više od 10 godina. Posebno je začuđujuć primer u KBC Kragujevac, gde su sedamdesetšestogodišnjem pacijentu zakazali ugradnju veštačkog kolena za 2023. godinu, piše Informer. Prema zvaničnoj listi čekanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dvojici pacijenata u Kragujevcu je za tu godinu zakazana ugradnja proteze kolena i to još 2008., što znači da će na operaciju čekati čak 15 godina. I naravno, ako ih posluži zdravlje, i dočekati. Ništa bolje nisu prošli ni oni koji čekaju ugradnju veštačkog kuka, jer su neki na programu tek 2021. godine. Zamenik generalnog direktora KC Kragujevac Jasna Jevđić, tvrdi da se sve čini kako bi se skratile liste čekanja na kojima ima oko 1.000 ljudi i da pacijenti dođu na red pre zakazanog termina.

Da li laže Velja ili pravobranilaštvo?

Republičko javno pravobranilaštvo (RJP) u odgovoru redakciji Kurira, a povodom tvrdnji ministra Velimira Ilića da se u ime države odreklo dve milijarde evra udela u Zagrebačkoj banci, tvrdi da je ministar dokumente pogrešno protumačio. Međutim, novinar Domagoj Margetić, koji se bavio aferom „Zagrebačka banka“, kaže za Kurir da je pre dve godine dokumenta o tome dao Iliću. “Papire sam odneo i Verici Barać, koja je bila na čelu Saveta za borbu protiv korupcije – 2.000 strana u kojima se navode tajni računi i dokumenta koja potvrđuju udeo Jugobanke u Zagrebačkoj banci i neviđenu pljačku. Obavestila me je dokumentacija predata premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru finansija Mlađanu Dinkiću” – kaže Margetić.

Gde da pristanu brodovi?

Dunavom ka Crnom moru otiču stotine hiljada evra. Inostrani turistički brodovi koji plove najvećom evropskom rekom mogu da pristanu samo u uređene luke, kakvih jedva da ima u donjem toku Dunava od Beograda do Prahova. Duž više od 250 kilometara jedina uređena luka je u Donjem Milanovcu, u koju su prošle godine uplovila 92 kruzera sa 18.000 turista, pišu Novosti. Bar tri decenije Smederevci samo mašu turistima koji plove pored njihovog grada. Propali su svi pokušaju da se grad ucrta na nautičku mapu Evrope. Jedna od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi, vila Obrenovića, izgrađena 1831. godine, jedan od ovdašnjih turističkih aduta, potpuno je nevidljiva za strance koji putuju Dunavom, jer ne postoji pristanište. 

Kovačević: Dodelili nam neispravnu frekvenciju

Mnogi bi na mom mestu odustali, jer je to bila borba sa vetrenjačama. Čak su mi i bliski prijatelji savetovali da se ne kačim s tim „alama“, jer njih do sada niko nije pobedio, kaže za Danas Dragiša Kovačević, direktor i vlasnik SOS kanala, povodom presude Privrednog suda u Beogradu da su Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) i Republička radiodifuzna agencija (RRA) dužne da zbog dodeljivanja neispravne frekvencije ovoj televiziji isplate više od 650 miliona dinara. Kako objašnjava Kovačević, SOS kanal je na javnom konkursu dobio dozvolu za rad, ali je to bio samo početak žestoke borbe za pravo koje je zagarantovano svakome – pravo na rad, „jer nam je ono dodeljivanjem neispravne frekvencije uskraćeno“.

Učiti bosanski ili ne?

U prvom razredu odeljenja sa 15 kuvara u Novom Pazaru, ako se jedan đak izjasni za nastavu za bosanskom – moći će sam da ima svoje odeljenje. Sa druge strane, ako onih 14 preostalih učenika izabere časove na srpskom – neće ih dobiti, već će morati da pređu na neki drugi obrazovni profil. Zakon ne dozvoljava formiranje odeljenja sa manje od 15 đaka, osim ako je reč o manjinama, kada je i jedan učenik dovoljan za redovnu nastavu. To pravilo biće primenjivano od naredne školske godine i u Sjenici, Tutinu, Prijepolju i Novom Pazaru, piše Danas. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije raspisalo odvojene konkurse za upis u odeljenja stručnih škola na srpskom i bosanskom, kao što je to slučaj, recimo, sa mađarskom manjinom. Deca su se izjašnjavala tek nakon upisa, pa je stvorena situacija da se polovina izjasnila za nastavu na bosanskom, a druga polovina na srpskom. Ako je ovih drugih manje od 15, neće upisati željenu školu. 

Na snimanju Kustinog filma

Zamislite prvo, kao što je veliki deo sveta odavno učinio, da se sve to nije dogodilo, da nije bilo „Oluje“, ni kolona nesrećnika u zbegovima, ni ubijenih, ni prognanih… Zelengora „glumi“ Kninsku krajinu, a Emir Kusturica glavnog junaka Kostu: on sanja da je lepa Srpkinja koju igra Monika Beluči – živa, da je izmakla poteri, da nije stradala u progonu… Odevena je u lepu venčanicu. To su završni kadrovi treće priče filmskog triptiha „Na mliječnom putu“, snimljeni u sredu na krovu Hecegovine, a prvi u kojima se pojavljuje italijanska diva…, pišu Novosti. Monika Beluči je na snimanje stigla u farmerkama i jakni, a to što se beli u gori zelenoj, u polju divljih borovnica, to su dva šatora koja je imala na raspolaganju. Snimanje kadrova u kojima Monika u beloj venčanici trči ka jezeru, prema Kosti, bivšem vojniku koji se zamonašio, ponavljani su po pet-šest puta, sve dok šef ne vikne: „Dobro je!“ 

Stanari demantuju Velju

Stanari naselja Stepa Stepanović juče su oštro demantovali izjavu ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića datu Danasu da su „možda sami tražili’’ preparcelaciju zemljišta naselja i izgradnju benzinske pumpe sa pretakalištem za tečni naftni gas, te da ne veruje “da je Građevinska direkcija Srbije to tražila’’. – Odgovorno tvrdimo da nijedan stanar od bilo koga, pa ni od Direkcije, nikada nije tražio izgradnju benzinske pumpe, što je novim Urbanističkim projektom, koji je predložila Direkcija, predviđeno. Traženo je samo ono što je reklamirano prilikom kupovine stana, a na osnovu čega su kupci birali lokaciju nekretnine i odlučivali se za kupovinu: dva vrtića, dve škole, depandans, tržni centar, dom zdravlja – naveo je Željko Milošević, predsednik Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, u dopisu upućenom Danasu. Prema njegovim rečima, stanari već gotovo pola godine traže prijem kod Ilića, kako bi mu predočili svoje probleme, ali „do tog sastanka još uvek nije došlo“.

Ponuda nekretnina u zakup veća od potražnje

Bliži se početak školske godine, ali roditelji školaraca i studenata iz unutrašnjosti još nisu krenuli u potragu za stanovima u glavnom gradu. Isto važi i za ostale školske i univerzitetske centre u Srbiji. Za razliku od ranijih godina, kada su se garsonjere tražile još u junu, roditelji čekaju početak školske godine da za prazan prostor ne bi odvajali dve-tri kirije. Sada se veće interesovanje za iznajmljivanje stanova očekuje u septembru i oktobru, pišu Novosti. U Beogradu je ponuda nekretnina u zakup veća od potražnje. Cene su šarolike, a najskuplje su kirije za najtraženije garsonjere i jednosobne – od 150 do čak 400 evra mesečno. Mahom, za male stanove nema popusta prilikom dogovora sa gazdom, ali zato za veće cena može da bude niža i do 20 odsto.

Krvoproliće u Egiptu

Egipatske snage bezbednosti ubile su najmanje 280 osoba u jučerašnjem obračunu sa pristalicama svrgnutog predsednika Muhameda Mursija koje zahtevaju njegov povratak na vlast, javlja Rojters pozivajući se na izvore u Ministarstvu zdravlja. Egipatske privremene vlasti su posle sukoba, čiji bi bilans mogao da bude na stotine mrtvih kako upozoravaju u UN, proglasile vanredno stanje u glavnim gradovima, uključujući Kairo, Aleksandriju i Suec, kao i u 11 od 27 egipatskih provincija. Policijski čas od sedam uveče do šest ujutru već je stupio na snagu a vanredno stanje će trajati 30 dana, ili do novog saopštenja. Svako kršenje biće kažnjavano zatvorom, piše Politika.

Policija češlja “Kuću fudbala”

Operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije ispituju poslovanje Fudbalskog saveza Srbije (FSS). Pod lupom je izgradnja i poslovanje „Kuće fudbala“ u Staroj Pazovi, poslovanje turističke agencije „Plavi-plavi“, ali i pozajmice, krediti, tenderi… Policija je pre dvadesetak dana počela da lista dokumentaciju oko izgradnje „Kuće“, a u protekli ponedeljak inspektori za suzbijanje organizovanog kriminala ušli su i u prostorije FSS kako bi na licu mesta prekontrolisali kompletno poslovanje. Postoje izvesne sumnje da je dodeljivanje poslova oko izgradnje objekata u Staroj Pazovi išlo preko bliskih i kumovskih veza, da nije ispoštovana zakonska procedura i da je proneveren novac – navodi izvor Novosti blizak istrazi. Inače, „Kuća fudbala“ otvorena je maja 2011. godine, a jedan od izvođača radova bila je firma „SMB gradnja“ iz Subotice, vlasnika i direktora Predrag Petričevića. On je, tri meseca posle otvaranja kompleksa u Staroj Pazovi, uhapšen u policijskoj akciji „Šetač“ zbog sumnje da je utajio porez i prao novac. Tada je osumnjičen da je od 2007. do kraja 2010. godine utajio dva i po miliona dinara.

Druga istraga, o transferima, traje već duže vreme, a krajem prošle godine prešla je u ruke posebno formirane Radne grupe. U toj istrazi, sumnja se, nestalo je oko 50 miliona evra od transfera fudbalera Crvene zvezde i Partizana, dok je država oštećena za višemilionske iznose na ime poreza. O kojim je transferima reč, izvori nisu želeli da pričaju, napominjući da su već obavljena prva saslušanja i da se prvi rezultati istrage mogu očekivati već od septembra, piše Politika.

Nedavno je objavljeno istraživanje po kojem je Partizan za poslednjih 10 sezona zaradio na transferima 88 miliona evra, dok je Crvena zvezda u istom periodu inkasirala 68 miliona evra. Blic piše da je u tim istragama saslušano više od 50 igrača i funkcionera tih fudbalskih klubova.

Napred Emire!

Srpski atletičar Emir Bekrić pokušaće danas (19.00, RTS 2) u finalu discipline 400 metara s preponama da ponovi uspeh Ivane Španović i donese našoj zemlji još jednu medalju na Svetskom prvenstvu u Moskvi, piše Danas. Naš atletičar pokušaće da u stazi osam nadmaši sebe i u utorak postavljen državni rekord koji ga je i odveo u finale (48,36 sekundi), ali i odbrani čast Evrope s obzirom da je jedini predstavnik Starog kontinenta među osam najboljih.

Jedini Evropljanin i jedini belac u finalu Prvenstva sveta u Moskvi na 400 metara s preponama, večeras u 19 časova biće reprezentativac Srbije Emir Bekrić. To već dovoljno govori o uspehu mladog asa, piše Politika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.