Stijepović: Institucije krive za slabiji turizam

NVO SEKTOR

24. 05. 2013.

22:00     22:00

1

Za siromašenje turističke ponude Žabljaka i opadanje broja posjetilaca u poređenju sa „zlatnim “ osamdesetim godinama direktor NVO Centar za razvoj Durmitora, Darko Stijepović optužio je državne institucije koje, kako kaže,nemaju strategiju razvoja turizma.

<!—->

 

U saopštenju naslovljenom „Turizam na Žabljaku, nekad i sad“ direktor NVO Centar za razvoj Durmitora, Darko Stijepović podsjeća javnost da je osamdesetih godina na Žabljak, nedjeljno stizalo 25 do 30 autobusa sa turistima iz Grčke, Dubrovnika, Beograda, Novog Sada, a postojao je i ski voz do Prijepolja odakle su autobusima skijaši prevoženi do Žabljaka.

Sve žičare su bile u funkciji a neočišćeni putevi nijesu postojali.

 „Tokom ljetnje turističke sezone u hotelu Jezera samo par mjesta bilo je za domaće goste, sve je bilo prodato unaprijed gosima iz Velike Britanije. Za sportske ekipe se otvarao stari hotel Durmitor. Ipak, mjesta nije bilo za sve pa su sportisti smještani i u učionice osnovne škole u Žabljaku“, podsjeća Stijepović.

 Splavarenje Tarom bilo je čista ekskluziva. Dopušteni su bili samo drveni splavovi sa restriktivnim brojem polazaka. „Ipak, veća je bila tada zarada od 200 drvenih splavova nego od svih aktivnosti koje se danas organizuju na Tari uključujući i spust 5000 gumenih čamaca tokom godine. Splavarenje po osobi je koštalo oko 700 eura.

Problem je bio samo kako ograničiti potražnju  da bi se očuvala autentičnost ponude i zaštita prirode Svjetske baštine održala na viskom nivou“ kaže se u saopštenju.

Sve se to dešavalo kada Crna Gora nije imla Ministarstvo turizma niti Nacionalnu turističku organizaciju, nijesu postojali fakulteti za turizam, niti promotivne akcije tipa Vrela zima i Bijeg na snijeg.

„Danas imamo sve to, ali nemamo ništa od one zarade i turističke privrede tj. imamo gomilu beskorisnih institucija koje nikako ne mogu da opravdaju svoje postojanje“, zaključuje se u saopštenju NVO Centar za razvoj Durmitora.

 

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.