Sve spremno za nastavu na bosankom jeziku u Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), u suradnji s Ministarstvom prosvjete Srbije, provelo je sve pripreme kako bi nastava na bosanskom jeziku u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju počela u punom obimu od 1.septembra, saopćili su danas predstavnici BNV-a.

Oni su na konferenciji za novinare u beogradskom ‘Medija centru’ ocijenili da će uvođenje bosanskog jezika u škole omogućiti vraćanje povjerenja u državu i državne institucije, ali i smanjiti etničku distancu između Srba i Bošnjaka, javlja agencija Fena.

Predsjednik BNV-a u tehničkom mandatu Esad Džudžević rekao je da su u proces uvođenja bosanskog jezika uključeni učenici, roditelji i nastavnici i da se odvija po programima i međunarodnim standardima, a da je aktualna Vlada Srbije „olakšala ostvarivanje prava Bošnjaka“, javio je Tanjug.

„To je dobar i pozitivan trend, to je dobro za bošnjačku nacionalnu zajednicu, za europski put Srbije, ali i za smanjenje stereotipa u Sandžaku kao potencijalnom kriznom području“, rekao je Džudžević.

Uvođenje bosanskog jezika, kako je rekao, vraća povjerenje Bošnjaka u državu i njene institucije, ali i dovodi do stvaranja minimalnog nacionalnog koncenzusa unutar bošnjačkog korpusa.

„To ne znači da je sad med i mlijeko i da su Bošnjaci postigli sva prava, ali je dobar početak za vraćanje povjerenja“, naglasio je Džudžević.

Predsjednik Odbora za obrazovanje BNV-a Elijas Rebronja naveo je da su do sada pripremljena 33 izdanja udžbenika na bosanskom, devet novih udžbenika i osam dodataka tim udžbenicima, kao i 24 prijevoda udžbenika općeobrazovnih predmeta.

Svi udžbenici su predani na odobravanje i taj proces je u toku, a do sada je odobreno 13 udžbenika, rekao je Rebronja.

On je precizirao da su organizirani i edukativni seminari, kao i da je u toku anketiranje roditelja u školama koji se opredjeljuju hoće li će njihova djeca nastavu pohađati na srpskom ili bosanskom jeziku.

Prema njegovim riječima, dosadašnji rezultati tog anketiranja su pokazali da se u školama u Novom Pazaru 70 posto roditelja opredijelilo za bosanski, a 30 posto za srpski, dok je u Sjenici postotak onih koji su se opredijelili za bosanski 90, u Tutinu 98 posto, a za Prijepolje još nema podataka.

Uvođenjem nastave na bosanskom jeziku Srbija je pokazala da se znatno promijenila, za razliku od nekih prethodnih vremena, kaže šef odsjeka za visoko obrazovanje BNV-a Redžep Škrijelj, koji je naveo i da bi bilo dobro uvesti bosanski jezik kao jedan od izbornih na državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Radiosarajevo.ba

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.