Sve spremno za nastavu na bosankom jeziku u Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), u suradnji s Ministarstvom prosvjete Srbije, provelo je sve pripreme kako bi nastava na bosanskom jeziku u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju počela u punom obimu od 1.septembra, saopćili su danas predstavnici BNV-a.

Oni su na konferenciji za novinare u beogradskom ‘Medija centru’ ocijenili da će uvođenje bosanskog jezika u škole omogućiti vraćanje povjerenja u državu i državne institucije, ali i smanjiti etničku distancu između Srba i Bošnjaka, javlja agencija Fena.

Predsjednik BNV-a u tehničkom mandatu Esad Džudžević rekao je da su u proces uvođenja bosanskog jezika uključeni učenici, roditelji i nastavnici i da se odvija po programima i međunarodnim standardima, a da je aktualna Vlada Srbije „olakšala ostvarivanje prava Bošnjaka“, javio je Tanjug.

„To je dobar i pozitivan trend, to je dobro za bošnjačku nacionalnu zajednicu, za europski put Srbije, ali i za smanjenje stereotipa u Sandžaku kao potencijalnom kriznom području“, rekao je Džudžević.

Uvođenje bosanskog jezika, kako je rekao, vraća povjerenje Bošnjaka u državu i njene institucije, ali i dovodi do stvaranja minimalnog nacionalnog koncenzusa unutar bošnjačkog korpusa.

„To ne znači da je sad med i mlijeko i da su Bošnjaci postigli sva prava, ali je dobar početak za vraćanje povjerenja“, naglasio je Džudžević.

Predsjednik Odbora za obrazovanje BNV-a Elijas Rebronja naveo je da su do sada pripremljena 33 izdanja udžbenika na bosanskom, devet novih udžbenika i osam dodataka tim udžbenicima, kao i 24 prijevoda udžbenika općeobrazovnih predmeta.

Svi udžbenici su predani na odobravanje i taj proces je u toku, a do sada je odobreno 13 udžbenika, rekao je Rebronja.

On je precizirao da su organizirani i edukativni seminari, kao i da je u toku anketiranje roditelja u školama koji se opredjeljuju hoće li će njihova djeca nastavu pohađati na srpskom ili bosanskom jeziku.

Prema njegovim riječima, dosadašnji rezultati tog anketiranja su pokazali da se u školama u Novom Pazaru 70 posto roditelja opredijelilo za bosanski, a 30 posto za srpski, dok je u Sjenici postotak onih koji su se opredijelili za bosanski 90, u Tutinu 98 posto, a za Prijepolje još nema podataka.

Uvođenjem nastave na bosanskom jeziku Srbija je pokazala da se znatno promijenila, za razliku od nekih prethodnih vremena, kaže šef odsjeka za visoko obrazovanje BNV-a Redžep Škrijelj, koji je naveo i da bi bilo dobro uvesti bosanski jezik kao jedan od izbornih na državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Radiosarajevo.ba

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.