Svetislav Basara – Glavom kroz zid: Osvetnici Kosova i Njegoša

Piše: Svetislav Basara

Svetislav Basara kolumna u 300x270 Svetislav Basara   Glavom kroz zid: Osvetnici Kosova i NjegoaVidim da se zakuvalo u srpsko-crnogorskom cyberspace-u.  Pročitah  pre neki dan u novinama da je tajanstvena  grupa srbijanskih hakera,  koji se  – sasvim nesrpski, dakle na engleskom i na latinici –   predstavlja kao Tesla Team ispoobarala dvestotinak internet-sajtova u  Crnoj Gori. „Ovo vam se dogodilo  zbog Njegoša i Kosova“, tim rečima su Teslini sledbenici objasnili razloge svog  elektovandalizma.

Dobro, ovo o Kosovu i da razumem. Od  svih  priznanja „lažne države“ (tako se   u beogradskom kvazipatriotskom polusvetu naziva Kosovo) ondašnjoj (a i potonjoj) srpskoj političkoj eliti najteže je palo crnogorsko. Podsetimo se – bila je to elita koja se i rukama i nogama borila protiv crnogorske nezavisnosti. Pretpostavljam da postoji mnogo  Crnogoraca (po nacionalnosti) koji  smatraju da je tokom kampanje protiv nezavisnoti Crne Gore u Srbiji vladala prava anticrnogorska histerija, ali to nema veze sa stanjem stvari. Ogromna većina srpske populacije  čitavu je tu stvar posmatrala ako ne  blagonaklono, a ono ravnodušno. Paklena graja se, fakat, bila podigla u nekim medijima, ali to je bilo samo zato što u Srbiji dvestotinak uticajnih guslara, imitatora Njegoša, akademika-ŠUP-ovaca i jurodivaca svih vrsta  u svojim rukama drži poveliku moć. Kako su se te moći dokopali, sasvim je drugo  (i vrlo kompleksno) pitanje, na koje – bojim se – nikada neće biti dat pravi odgovor.

Razumem, dakle, frustracije određenih beogradskih krugova i njihove hakerske sekcije zbog toga što je Crna Gora priznala Republiku Kosovo. Nisu to očekivali. Ti „krugovi“, zapravo,  nikada ništa ne očekuju, uvek ih sve iznenadi na spavanju  i uvek se zdravo šokiraju  kadgod  se suoče sa bilo kakvom realnošću. Ali ne razumem zašto je u celu stvar umešan i Njegoš? Jesu, činjenica je, između Prijepolja i Bjelog Polja podignute đumrukane, ali Njegoš za života nije mnogo mario  za granice i –   rekao bi cinik  – dobro je što sad spava na Lovćenu i što ne zna šta se sve sa njegovim imenom radi. Profesionalni beogradski paranoici neprestano uveravaju srpsku javnost da je Pogorica Beogradu „otela“ (omiljena im je to reč) vladiku, kao da se vladika Rade rodio u Guči  odakle su ga „rasrbljeni i pounijaćeni“ Crnogorci kidnapovali i odvukli na Cetinje. Ja, međutim, ne primećujem da je Njegoša u Srbiji manje nego što ga je oduvek bilo (a trebalo bi da ga bude mnogo više). Eno ga vladika na mojoj polici za knjige, eno ga u bibliotekama, eno ga u Njegoševoj ulici, eno ga (u bronzanoj formi) na platou ispred Filozofskog fakulteta i na još nekoliko mesta. Njegoš se, jednostavno, nikom ko ga voli,  ne može oduzeti, ali se može – i to samo zahvaljujući tome što nije u stanju da se brani – krajnje banalno politizovati. A znamo šta je Hana Arent napisala o banalnosti i zlu. Mene što se tiče, ja o Njegošu ne mislim ni kao o Srbinu ni kao o Crnogorcu; o njemu mislim kao o Njegošu, a voleo bih i da mislim kao Njegoš, samo mi nešto ne ide od ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.