Tara: Požar gase iz naprtnjača

TARA je opet u plamenu. Posle udara groma u noći između četvrtka i petka, buknuo je požar na brdu Panjak iznad Mokre Gore, a plamen je u petak zahvatio 12 hektara rastinja. Vatrogasci iz cele zapadne Srbije gase stihiju koja preti da se proširi u pravcu zlatiborskih obronaka i sela Semegnjevo. U ovoj zoni nema kuća, ali spasiocima posao otežava nepristupačan teren bez puteva za ljude i kamione – cisterne, a zbog jedva prohodnog terena operacija je za sve veoma rizična, mnogo više od prošlogodišnje.

– Iako gori na samo kilometar „vazdušnom linijom“ od magistralnog puta, do područja zahvaćenog plamenom nema nikakvog puta. Takođe, kroz šumu nema proseka koji bi usporili širenje plamena. Prinuđeni smo da vatru gasimo vodom iz naprtnjača, što usporava i otežava posao, a potrebno je angažovanje daleko više ljudi nego što je uobičajeno – kažu u užičkoj vatrogasnoj brigadi. – Na sreću, plamen je za sada zahvatio samo nisko rastinje, nije se proširio na krošnje, a koliko će potrajati gašenje zavisi i od vremenskih prilika, od jačine i pravca vetra tokom narednih dana.

Vatrogasnim ekipama iz Užica, Čajetine, Bajine Bašte i Gornjeg Milanovca, u petak su se pridružile i one iz Čačka i Prijepolja. U trenutku zaključenja ovog broja „Novosti“ očekivao se i dolazak ekipa iz Kragujevca, Kraljeva i Valjeva.

– Imamo 70 vatrogasaca na Tari, iz cele zapadne Srbije. Do najbliže lokacije za punjenje naprtnjača, vodu dopremamo uz pomoć 15 kamiona – pričaju vatrogasci, dok gase stihiju na oko 1.000 metara nadmorske visine.

Najveću opasnost predstavlja širenje vatre kroz metarske naslage suvih iglica od četinara. Posao velikog broja vatrogasaca raspoređenih oko zone požara je da ovaj sloj zemljišta, što više natope vodom iz naprtnjača.

U svaku od naprtnjača staje 25 litara vode, a nošenje ovog tereta na leđima, po vrućini i po užarenom tlu, kao i povratak do kamiona po novo punjenje, ekstremno je težak zadatak, čak i za fizički najspremnije vatrogasce, a gašenje će potrajati u vrelim danima koji dolaze.

Prošle godine u septembru je na Tari izgorelo 1.700 hektara rastinja, a vatra je uništila bezbroj stabala jele, bora, smrče, bukve… Tada su vatrogasci uspeli da spreče daleko veću štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.