U ovim gradovima u Srbiji đaci su danas polagali maturu na BOSANSKOM JEZIKU! Prvi put u istoriji Srbije!

Ovo je prvi put da svršeni osmaci polažu test iz bosanskog jezika na svom završnom ispitu, koji se sprovodi od 14. do 16. juna

Učenici koji su na bosanskom jeziku završili osmi razred, danas su polaganje završnog ispita započeli testovima iz bosanskog jezika. U pitanju su gradovi Novi Pazar, Sjenica, Priboj, Prijepolje, Tutin…

Kako se navodi u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog veća, ovo je prvi put da svršeni osmaci polažu test iz bosanskog jezika na svom završnom ispitu, koji se sprovodi od 14. do 16. juna.

Za potrebe polaganja završnog ispita na bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno veće je u prethodnom periodu u saradnji sa republičkim Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i odgoja pripremilo zbirke zadataka kao i same testove.

Završni ispit, poznatiji i kao mala matura, nastavlja se sutra polaganjem testova iz matematike te prekosutra rešavanjem kombinovanog testa, sa pitanjima iz pet predmeta – biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Ovo su rezultati današnjeg testa iz srpskog jezika: Maturanti, pogledajte gde ste pogrešili!

Osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku ove godine završava 1.568 učenika, a devet srednjih škola u Sandžaku je svojim planovima upisa za narednu školsku godinu predvidelo odelenja na bosanskom jeziku.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U školskoj 2017/2018. godini nastavu na bosanskom jeziku je pohađalo 14.545 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola, što je iznosilo 86 odsto dece školskog uzrasta u Sandžaku koja su bošnjačke nacionalnosti.

Preliminarni rezultati ispita biće objavljeni 18, a konačni 23. juna.

Raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 4. i 5. jula.

Izvor , Tanjug

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Od subote kreće Ramazanska liga u malom fudbalu “Prijepolje 2017”

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.