U penziji 50 godina

 U penziju je otišao 1. januara 1966. godine, u četrdeset trećoj godini sa 35 godina, devet meseci i šest dana radnog staža, a u radni staž mu je uračunato učešće u Drugom svetskom ratu i beneficiran staž zbog rada u miliciji.

– U januaru ću primiti 600. penziju, a pošto sam vrlo vitalan i zdravlje me dobro služi, verujem da ću je još dugo primati. Očekujem da ću pregurati i stotu godinu i da će penzija još niz godina stizati na moj konto – uveren je Miloš.

I kada je otišao u penziju Miloš je nastavio da radi. Nepunih pet godina bio je šef menze u prijepoljskom pogonu FAP-a, a svoje angažovanje nastavio je u Subnoru. Bio je predsednik mesne boračke organizacije, a potom 20 godina sekretar i 10 godina predsednik boraca Prijepolja. Sada je angažovan u regionalnom odboru Subnora, a nedavno je bio na sastanku u 100 kilometara udaljenom Užicu.

Posle završene četvorogodišnje osnovne škole otišao je u rat. Dva puta je u toku rata ranjavan, jednom prilikom metak mu je proleteo kroz stomak. Za zasluge u ratu dva puta je odlikovan. Dobio je Orden za hrabrost i Medalju za hrabrost. I u mirnodopskom periodu je odlikovan Ordenom rada i Ordenom zasluga za narod, a dobio je niz zahvalnica i plaketa. Nakon rata završio je školu za milicijskog rukovodioca. Radio je u Brodarevu, Novom Pazaru i na Jabuci kod Prijepolja.

Sklekovi i šetnja

Starina ima tri sina, sedmoro praunučadi i dve praunuke. Nekada je komandovao potčinjenima, a sada prima naloge od svoje praunuke Minje. Radi po desetak sklekova koji su propraćeni vežbama za trbušnjake. Nijedan dan ne propusti da ne prepešači od dva do šest kilometara.

– Najmlađi od tri sina mi je bio bolešljiv, pa sam zatražio da radim u Prijepolju kako bih sinu obezbedio bolju zdravstvenu zaštitu. Prihvatili su moju molbu, ali pod uslovom da radim kao običan milicioner. Nisam se nijednog trenutka dvoumio i takvo rešenje sam prihvatio. Ubrzo sam postao komandir saobraćajne policije u Prijepolju i sa toga radnog mesta sam otišao u penziju.

Miloš živi sa porodicom najstarijeg sina, 68-godišnjeg Milana, diplomiranog ekonomiste, koji je radni vek proveo u Dunav osiguranju i koji je od pre tri godine penzioner.

– Otac mi je hvala bogu zdrav, vitalan. Uvek je raspoložen, spreman za šalu, druženje i pesmu i za koju rakiju. Može da popije više nego ja. Za 29. novembar, kad organizujemo druženje uz pesmu i igru, moj otac je glavni pevač, a često i kolovođa. To je njegov recept za dug život. Jede dobro, ne bira da li je hrana slatka, slana ili ljuta, a u selu Dumljani, udaljenom desetak kilometara od Prijepolja, od prvih prolećnih dana pa do Mitrovdana bavi se poljoprivredom. Gaji maline, kupine, ribizle, povrće. Za zimnicu ne moramo da brinemo. Tu je i med iz petnaestak košnica što je naša porodična tradicija. Jesenas je izriljao šest-sedam ari zemljišta i pripremio ga za sadnju. Živi u vikendici koju je sagradio šezdesetih godina prošlog veka. Druži se sa sinovcima, snajama i rođacima u selu koje je poprilično opustelo. Sam sebi sprema pitu sa sirom, zeljanicu, a nije mu nikakav problem da spremi i đuveč za ručak. Prijatelji kažu da se otac srdačnije pozdravlja nego ja. Posle njegovog stiska ruke mnogi moraju da kleknu – kaže sin Milan.

Miloš ima penziju 36.000 dinara koja je nedavno odlukom Vlade Srbije smanjena za 10 procenata, ali ima i invalidski dodatak u iznosu od 12.000 dinara pošto je ranjen u ratu. Njegova penzija je daleko iznad republičkog proseka, ali starina iz Prijepolja kao i većina njegovih kolega ne razmišlja kolika je, već je važno koliko se dugo prima.

– Najvažniji je doručak, pa ručak, a večeru obavezno preskačem. Svaki dan popijem 4-5 rakija. Šetnja, dobro društvo i šala mi baš prijaju. Volim i da zapevam. To mi baš prija i to me leči. Imao sam nekada reumu, a sada nemam taj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.