U Prijepolju manje đaka

Najveći pad broja učenika, prema podacima nadležne opštinske službe, zabeležen je u drugoj najvećoj Osnovnoj školi, „Milosav Stiković“ koja se nalazi u prigradskom naselju Kolovrat, u kojoj je ove godine upisano 666 učenika ili 44 manje nego prošle školske godine. Takođe je značajno smanjenje učenika i u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Brodarevu koju umesto 514 ove godine pohađaju 482 učenika. Najveća osnovna škola, „Vladimir Perić Valter“ skoro da je zadržala broj učenika, odnosno upisala je ukupno 1018 ili za samo tri učenika manje nego prošle školske godine ali je u njoj smanjeno jedno odeljenje nižih razreda. Jedino je OŠ „Boško Buha“ u Ivanju upisala isti broj učenika kao prošle godine, odnosno 192.

Kad se sagleda broj prvaka, onda se dobija još preciznija slika o budućnosti pojedinih matičnih škola, kojih je u ovom trenutku osam u prijepoljskoj opštini, ali i izdvojenih odeljenja tih škola. Pretprošle godine prvi put u klupe su sela 423 đaka-prvaka, prošle 379, a ove godine 360. Jedino je u OŠ „Vladimir Perić Valter“ upisano preko 100 učenika u prvi razred (119) što je ipak za 12 učenika manje nego prošle godine. Drastičan pad prvaka beleži OŠ „Milosav Stiković“ gde je sa 105 učenika, koliko je upisano pretprošle godine, taj broj opao na 65, a isti broj prvaka upisano je i u brodarevskoj školi. Neizvesna je budućnost matične škole u udaljenom planinskom selu Babine koja ima samo 15 učenika, a ove godine upisan je samo jedan učenik.

Od seoskih škola, odnosno izdvojenih odeljenja, kojih u prijepoljskoj opštini ima čak 26, samo u jednoj školi, u Orašcu, upisano je nešto više đaka ove godine, tačnije 26, a broju đaka iznad desetak još se mogu pohvaliti škole u selima Lučice, Jabuka, Hisardžik i Zavinograđe.

Kad je reč o srednjim školama i ovde se nastavlja tendencija pada broja učenika. Najviše ih je upisano u Tehničku školu (500), ali je to i škola koja beleži najveći pad broja učenika u odnosu na prošlu školsku godinu (59). U Ekonomskoj školi broj učenika je povećan sa 477 na 480, kao i u Prijepoljskoj gimnaziji koja je ove godine upisala 475 ili za pet učenika više nego prošle godine. Ipak, podatak koji najbolje ilustruje stalnu tendenciju opadanja broja učenika u prijepoljskoj opštini je onaj koji ukazuje da je pre 20 godina u prijepoljskim školama bilo čak 1.750 učenika više nego što ih ima na početku ove školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.