UMETNIČKA KOLONIJA MILEŠEVA: Kreativna Evropa stigla u Prijepolje – Kurir

Umetnička kolonija Mileševa u Prijepolju spada u red kolonija koje imaju jasnu fizionomiju, dugogodišnju tradiciju i dragocen fond umetničkih dela.
Od 2008. koloniju vodi novi umetnički savet, s novim idejama, konceptom i pristupom savremenoj umetničkoj praksi. 

Na čelu je umetnički direktor Goran Čpajak, Ivana Dragutinović Sokolovski, Božidar Plazinić, Julka Marinković, Jelena Minić, Mirko Antonije Malešić, Mileva Malešić i Adnan Musabegović.

Stvaranje na terenu

Kolonija simpozijum koncipirana je tako da umetnici borave nedelju dana na terenu, odnosno u Prijepolju i njegovoj široj okolini, bez imperativa da stvaraju na licu mesta, ali uz tu mogućnost. Obaveza umetnika je da spreme po jedan rad i prezentuju ga na izložbi koja se održava naredne godine, kada počinje sa radom sledeći saziv. Dakle, umetnici ostavljaju po jedno delo za kolekciju kolonije.

Nove galerije i izložbu je otvorio savetnik za savremene vizuelne umetnosti i multimedije u Ministarstvu kulture Republike Srbije Dimitrije Tadić, koji je održao prezentaciju o konkursima koje Ministarstvo raspisuje svake godine. Učesnici izložbe

Na izložbi su predstavljena dela Ajle Turan (Turska), Ines Krasić (Hrvatska), Aleksandra Dimitrijevića (Srbija), Ljiljane Petrović (Srbija), Danijele Fulgosi (Srbija), Ivone Pleskonje (Srbija), Aleksandra Kelića (Srbija) i Ivane Filipović (Srbija). Učesnici 42. saziva kolonije su: Loran-Mari Žuber (Francuska), Nina Kovačeva (Bugarska), Valentin Stefanov (Bugarska), Rajko Popivoda (Srbija), Jelena Trajković (Srbija), Katarina Alempijević (Srbija), Ivana Kovalčik (Srbija), Muriz Čoković (Srbija). Oni će svoja dela prezentovati na izložbi sledeće godine.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.