USAID: Sedam miliona dolara za preduzetništvo – Kurir

BEOGRAD – U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor na osnovu koga će mala i srednja preduzeća i preduzetnici dobiti ukupno sedam miliona dolara za razvoj svog poslovanja i unapređenje konkurentnosti.

Sredstva su namenjena korisnicima iz 12 opština juga i jugozapada Srbije, a projekat će se realizovati u naredne četiri godine.

Ugovor su potpisali direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Suzan Fric i direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci.

Potpisivanju ugovora o realizaciji Projekta za razvoj privatnog sektora prisustvovali su ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović i ambasador SAD-a u Srbiji Majkl Kirbi.

Kalanović je ukazala na izuzetan značaj ovog projekata, jer će doprineti jačanju onih na koje moramo da se oslonimo u narednom periodu, a to su mala i srednja preduzeća i preduzetništvo.

Ovaj projekat upravo pogađa tu metu, i pokazaće koliko smo spremni da u narednom periodu podižući konkurentnost, jačamo delove Srbije gde je nezaposlenost najveća, a realni sektor najranjiviji i najslabiji, podvukla je Kalanović.

Ministarka je istakla da Srbija mora ozbiljno da podigne realni sektor i mogućnosti punjenja budžeta, kako bi mogla da u narednom periodu ima i održiv sistem javnih finansija i bolji standard za građane.

Kalanović je naglasila da je potpisivanje ovog sporazuma još jedan dokaz uspostavljanja većeg međusobnog poverenja, bolje saradnje i podrške između Vlade Srbije i SAD, podsetivši da je pre dva meseca potpisan memorandum koji je predstavljao okvir za današnji ugovor.

Ona je istakla da je za razvoj privatnog sektora u okviru ovog programa definisan budžet u naredne dve godine koji iznosi nešto više od četiri miliona dolara.

Ambasador Kirbi izrazio je zadovoljstvo zbog načina na koji su američka vlada i USAID osmislile ovaj projekat, istakavši da je ovo prilika da Vlada Srbije pokaže da kapacitete koje je izgradila mogu da posluže da bude veliki i dobar partner američkoj vladi.

Ovo predstavlja i priznanje Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj da ima kapacitete da sprovede ovaj projekat“, naglasio je Kirbi, dodajući da su svi učesnici u projektu ozbiljni po pitanju regionalnog razvoja, posebno ekonomski osiromašenih oblasti, kao što su jug i jugozapad Srbije.

Eždenci je precizirao da će krajnji korisnici ovog programa biti preduzeća iz Vranja, Leskovca, Preševa, Bujanovca, Medveđe, Raške, Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

On je ukazao da će najpre biti identifikovani sektori koji su najznačajniji i mogu biti najperspektivniji za izvoz, a zatim će biti odabrano 120 malih i srednjih preduzeća, kojima će biti pružena pomoć za povećanje proizvodnje i izvoza, bolje poslovanje i otvaranje novih radnih mesta.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.