Užice dobija prvi ekološki hostel

Podsticaj u samozapošljavanju uz podršku USAID i Grupe 484

Autor: N. Kovačević

Užice – Zahvaljujući projektu pod nazivom Podsticanje zapošljavanja mladih kroz saradnju sa preduzetnicima i dijasporom, petnaest timova mladih i nezaposlenih iz dvanaest opština i gradova u Srbiji, dobili su bespovratno po 1.200 evra za pokretanje sopstvenog biznisa.

Taj projekat su, prethodnih dvanaest meseci, sproveli USAID i Grupa 484, u saradnji sa lokalnim samoupravama, Nacionalnom službom za zapošljavanje, regionalnim razvojnim agencijama i UniCredit fondacijom iz Italije.

Projekat je zamišljen kao podrška zapošljavanju mladih, sprovođenju njihovih poslovnih ideja, usavršavanju znanja i veština kroz seminare i komunikaciju sa preduzetnicima, menadžerima i stručnjacima iz domaćih preduzeća i dijaspore. Njime su bili obuhvaćeni mladi timovi iz Užica, Čajetine, Priboja, Nove Varoši, Prijepolja, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, Vranja, Bujanovca, Preševa i Vladičinog Hana, koji su bili i na studijskim putovanja u Italiju, Nemačku i Švedsku.

Među onima koji su dobili finansijsku podršku su Užičani Marko Ristovski i Milan Bogojević, koji nameravaju da otvore prvi hostel u gradu sa tridesetak ležaja, koji bi trebalo da bude i prvi ekološki hostel u Srbiji. U hostelu koji će biti u užičkom naselju Carina i koji će se zvati Republik, u početku će raditi dvoje mladih, a kasnije još dvoje.

– Koristićemo obnovljive izvore energije, specijalnom opremom planirano je da ostvarimo uštede u potrošnji vode, koja će biti prečišćavana i nakon toga će se koristiti kao tehnička voda, a biće selektovan i otpad, tako da će to biti prvi ekološki hostel u Srbiji – najavio je Marko Bogojević.

Zorica Živojinović, koordinatorka projekta, navela je da su među podržanim idejama i Omladinski kulturni centar u Novoj Varoši, Rafting klub Lučice i Udruženje turističkih vodiča u Prijepolju, knjigovodstvena agencija u Sjenici, IT preduzeće u Tutinu, kao i poslovni planovi mladih u drugim lokalnim samoupravama.

– Mislim da smo ostvarili cilj, a to je da smo zaposlili mlade ljude i povezali ih sa našim privrednicima u dijaspori širom Evrope. Projektom je predviđeno da to budu isključivo mladi i nezaposleni ljudi koji će svoje biznis ideje da razvijaju u saradnji sa mentorima iz dijaspore i preduzetnicima iz svojih mesta, a izabrane su najbolje i najkreativnije ideje – rekao je Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484, dodavši da veruje da će budući mladi preduzetnici biti uspešni i da će nastaviti saradnju sa našim preduzetnicima u dijaspori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.