Užice: Skeniraju mesto zločina

UŽICE – Forenzički centar, najsavremeniji na Balkanu i jedini u državi sa ispunjenim uslovima za evropsku akreditaciju, u petak je otvoren u Užicu u krugu nekadašnje kasarne „Četvrti puk“. Novi kriminalističko-tehnički centar raspolaže najsavremenijom opremom, pa će tragovi veštačeni u gradu na Đetinji biti validni u sudskim procesima u razvijenim državama sveta. Otvaranju su prisustvovali ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag, direktor policije Milorad Veljović, gradonačelnici i predsednici više opština, kao i 50 osnovaca sa KiM, koji ovih dana borave na Zlatiboru.

Užički centar jedan je od ukupno četiri u Srbiji, ali je opremljen najsavremenijom američkom, nemačkom, ruskom i britanskom opremom, pa će biti na raspolaganju i policijskim upravama Kraljeva, Novog Pazara, Čačka, Prijepolja i Valjeva. Ovde će biti analizirani i dokazi za pravosuđe najrazvijenijih zemalja, jer se zbog vrhunskog kvaliteta opreme mogu smatrati validnim i u najzahtevnijim slučajevima. Nabavku opreme i obuku stručnjaka finansirala je Kraljevina Norveška sa 570.000 evra.

– Ovo je još jedan snažan napor da red i zakon ojačaju. Mi želimo da pomognemo u jačanju kapaciteta MUP Srbije – poručio je norveški ambasador.

Direktor policije Milorad Veljović istakao je da sigurnost i bezbednost građana jača.

– Forenzika je snažna karika bez koje bi naš posao bio nezamisliv. U novom centru rade mladi visokoobrazovani stručnjaci, oni su dokaz da se znanje isplati – rekao je Veljović.

Pevačke i folklorne grupe sa KiM i iz Užica, kao i glumci Narodnog pozorišta uveličali su događaj, a novi službenici PU Užica položili su svečanu zakletvu.

Užičani očekuju da će iz fondova prekogranične saradnje biti nabavljena i DNK laboratorija, tada će centar početi da radi punim kapacitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.