Valjevo: Kamen mudrosti na Povlenu

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

KAD je otišao u seču šume, domaćin Milinko Milivojević, iz Gornjeg Taora, podno planine Povlen, ni sanjao nije da će nabasati na neobično otkriće, koje će za žitelje valjevskog kraja predstavljati nesvakidašnju misteriju. U teško pristupačnom potoku našao je Milinko savršenu kamenu kuglu, metar u prečniku, a stručnjaci lome koplja kad je ova čudna lopta nastala.

Kugla je otkrivena tako što je pri padu posečena bukva zakačila drugo stablo, koje je pritom izvaljeno iz korena. Iz obale, koja se pritom odronila, izronila je – kamena kugla.

– Odjednom, nešto ogromno, okruglo, skotrljalo se nasred potoka, gde i danas stoji – kaže Milinko. – Ubrzo, pročulo se za neobično otkriće, pa se u teško pristupačni potok na mom imanju sjatilo celo selo, i još pola drugog pride. Svi su hteli da vide i opipaju neobičnu kuglu. Pomalo je podsećalo na “kamen mudrosti” i Crnog Gruju, jer su mnogi pomislili da kamena lopta ima neke misteriozne, nepoznate moći. Uglavnom, bejasmo zaprepašćeni, jer tako nešto još ne videsmo.

Na lopti od kamena vidljivi su tragovi udaraca. Mnogi su, kaže Milenko, macolama hteli da je razbiju, ali nisu uspevali, a kad god su pokušali na sve strane su prštale varnice, jer je kamen izuzetno tvrd. Kugla je zagasitosive boje, a čekići, dleta, špicevi samo su uspevali da joj tek malo okrnje omotač.

– Nismo mogli kuglu da pomerimo ni centimetar, koliko je teška – kaže domaćin na čijem je imanju neobično otkriće. – Svojevremeno, dolazili su brojni naučnici, arheolozi, među njima i Dragoslav Srejović i Radivoje Pešić sa svojim ekipama. Čudno im je bilo otkud takva kugla ovde, kad na Povlenu nema kamena te vrste. Naučnici su se za kuglu interesovali par meseci, a onda je sve zamrlo. Otišli su bez objašnjenja kako je nastala.

U Milinkovom potoku, pritoci Poličke reke, u slivu Jablanice, na nadmorskoj visini od 890 metara, nalazi se ta, usamljena kamena kugla. Međutim, na istočnoj strani Malog Povlena, na izvorištu reke Zabave, ima čak tridesetak kamenih kugli, različite veličine, prečnika od 15 centimetara do dva metra.

Milan Pujić, geolog koji je dugo i predano istraživao venac Valjevskih planina, smatra da je poreklo ovih kugli vezano za geološku istoriju. U srednjoj juri, pre oko 150 miliona godina, formirao se u Zemljinoj kori kompleks sedimentnih stena, poznat kao dijabaz-rožnačka formacija, od čega je i načinjen najveći deo severnih padina Valjevskih planina. Zajedničko svojstvo razvoja jure u valjevskom kraju, koji pripada istočnom obodu unutrašnjih Dinarida, ogleda se u čestim produbljivanjima i oplićavanjima morskog dna, taloženjem raznih sedimenata i facija, uz česte i snažne submarinske i vulkanske aktivnosti. U takvim geološkim uslovima nastale su povlenske kugle.

– Šta god da je, deluje čudno i nestvarno, kao da nije sa ovoga sveta – kaže Milinko. – I danas mnogi namernici koji uživaju u prirodi Povlena, kad nabasaju na kuglu, obavezno se pored nje fotografišu za uspomenu. A da li odu mudriji, kao u filmu o Crnom Gruji, ko će ga znati…

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING