Vehabije spremale "samit" | Region | Novosti.rs

Crnogorska policija proterala je četvoricu vehabija, dvojicu iz Novog Pazara, koji su „isterani“ preko graničnog prelaza Dračenovac u Srbiju, i dvojicu koji su „ispraćeni“ u BiH. U trenutku hapšenja nisu imali isprave ni prijavu boravka.

Pouzdani izvor za „Novosti“ tvrdi da su vehabije iz Novog Pazara bile u kontaktu sa „kolegama“ iz Rožaja, odnosno Plava, u kojima su „centrale“ ovog pokreta.

Proterane vehabije su sa istomišljenicima iz Crne Gore, saznajemo, razgovarale i o održavanju tradicionalnih Islamskih susreta u Plavu, na obali poznatog jezera gde su redovno nicali „kampovi“ u kojima je boravio i Ismail Prentić, vehabija iz Novog Pazara koji je ubijen u okršaju sa srpskom policijom na planini Ninaja. Ima indicija da je četvorka vehabija obišla i porodice stradalih „ratnika“.

Dvojica vehabija iz BiH koja su otkrivena u Crnoj Gori, bez dokumenta o prijavljenom boravku, kuriri su iz Sarajeva. Oni su boravili na području Crne Gore kako bi preneli vehabijskom pokretu u toj zemlji instrukcije iz centrale u Sarajevu, saznaju „Novosti“.

Kako za naš list pričaju izvori iz bezbednosnih agencija u BiH, vehabijski pokret iz Sarajeva uvek šalje po dva kurira ili jednog, kako ne bi upadali u oči policiji i bili upadljivi. Poruke se prenose usmeno ili šifrovano, a mesta na koja idu su najčešće džamije i izbegavaju se druga mesta jer bi svako okupljanje više vehabija bilo dovelo do provera od strane policije.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma i radikalnog islama, kaže za „Novosti“ da je centrala svih vehabija u regionu u Sarajevu, a pošto se prate dešavanja na internetu, informacije je najbolje slati preko kurira.

– Odlazak vehabija iz BiH u Crnu Goru nije iznenađenje jer vehabije u Crnoj Gori na području Rožaja i Bijelog Polja imaju jaka uporišta. U bezbednosnim izveštajima kao glavni ljudi se spominju Kemal Murić iz Rožaja i Belmir Tumbul iz Prijepolja – navodi Galijašević.

Prema njegovim rečima, u toku je akcija mobilizacije vehabija u celom regionu i odlazak na ratišta i u redove Islamske države.

– Pošto se svaku odlazak planira u Sarajevu, kuriri su najbolje rešenje za prenošenje informacija i detalja odlaska u Siriju – ističe Galijašević.

PREVENTIVA I NEZNANjE

Policija koja je vehabijski tandem iz Novog Pazara uhapsila nadomak Podgorice, u vozilu novosadskih registarskih oznaka, saopštila je da su u pitanju preventivne mere preduzete na sprečavanju terorističkih napada i regrutovanja crnogorskih državljana za strana ratišta.

Inače, novopazarska policija u sredu „nije ništa znala“ o proterivanju dvojice ovdašnjih vehabija iz Crne Gore, niti su policiji bila poznata njihova imena. Iz vrha ovdašnje Područne policijske uprave „Novostima“ je saopšteno da s njima policija Crne Gore nije kontaktirala. Ne isključuje se mogućnost da su obaveštene neke druge službe u Srbiji.

(M. N.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.