Високе температуре за ово доба године – Право време за заштиту воћњака

Релативно топло време за ово доба године са једне стране је добро јер је омогућило воћарима да своје воћњаке очисте и припреме за зимски период. Са друге стране, високе температуре погодују развоју разних болести и штеточина па је, како кажу стручњаци, тренутно најважније урадити такозвано „плаво прскање“ бакарним препаратима.

Као добру меру, која не изискује много финансијских средстава, руководилац Службе за пољопривреду у Општинској управи Пријепоље  Ифет Хамзић препоручује воћарима да би, опало лишће, поломљене гране и све оно што се задржало на стаблу, требало отрести или очистити са грана, покупити, изнети из воћњака и запалити.

Када је у питању малина, као доминантна воћна врста на територији општине Пријепоље, прави је моменат за јесењу заштиту са поменутим бакарним препаратима.

Као битну меру, која доприноси заштити стабла од пуцања коре услед мраза и како не би дошло до уништавања маховине и лишајева, који су погодно тло за презимљавање штетних организама, стручњаци препоручују кречење стабала. Време када треба извршити кречење је јесен и по потреби поново при крају зиме.

Опширније у видео прилогу:

Високе температуре за ово доба године – Право време за заштиту воћњака 

Izvor: Forum Info Prijepolje
Forum Info Prijepolje

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.